Andres Hanso 70: Saaremaa külge kinni kasvanud mees (1)

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
ANDRES HANSO on töötanud õpetaja ja direktorina Orissaares ja Tornimäel, nõunikuna maavalitsuses, Pöide vallavanemana ja reisijuhina Egiptuses.
ANDRES HANSO on töötanud õpetaja ja direktorina Orissaares ja Tornimäel, nõunikuna maavalitsuses, Pöide vallavanemana ja reisijuhina Egiptuses. Foto: Sander Ilvest

“Olen siia kinni kasvanud,” kinnitab 46 aastat Saaremaal elanud Andres Hanso, täna 70-nda verstapostini jõudev haridus- ja omavalitsustegelane. 

Tallinnas sündinud Andresel tuli juba nelja-aastasena võtta ette pikk teekond Eestimaalt Kasahstani.

“Minu isa oli metsavend ja ta vangistati kuu aega enne minu sündi. Ema elu tehti pärast seda Tallinnas kibedaks ja kolisime Kehrasse. Mõne aja pärast otsustas ema kolme lapsega Kasahstani sõita. Seal nägin esimest korda oma isa,” meenutab juubilar karmi lapsepõlveaega.

Stalini surma järel sai isa vangilaagrist vabaks, aga tagasi Eestisse teda ei lubatud. Pere jäi Kasahstani ja Eestisse naasta õnnestus alles 1956. aastal. Tallinna neid aga ei lubatud, ent võimalus oli Pärnu minna. 

“Elama hakkasime vanavanemate majas. Seal alustasin kooliteed ja pärast Pärnu 1. keskkooli lõpetamist astusin Tartu ülikooli,” räägib Hanso. Ülikooli lõpetamise järel 1973. aastal suunati vastne bioloogiaõpetaja tööle Orissaare eriinternaatkooli.

“Tahtsin küll Tallinna või Tartusse, aga ei saanud. Ütlesin siis komisjoni liikmetele, et saatke mind kõige kaugemasse maanurka. Nii ma Saaremaale sattusingi,” vaatab Andres ajas tagasi. 

Esimesel tööaastal kirjutas ta sõpradele, et peab kolm aastat vastu ja siis pühib Saaremaa tolmu jalgadelt. Oma lubadust mees siiski ei täitnud. Saarel hakkas meeldima. Ülikoolis bioloogiat õppinud Andrest lummab Saaremaa loodus. Lemmikpaigaks on talle saanud Kübassaare poolsaar.

Mehes on ka parasjagu seiklemislusti. 12 aastat tagasi alustasid isa ja poeg, Andres ja Heiki Hanso Põhja-Inglismaalt lootsikuga meritsi teekonda kodusaarele. Pikk meretee õnnestus läbida viperusteta. 

Tuttav paik on Andresele ka Egiptus, täpsemalt Sharm el Sheikh. Seal on ta töötanud pärast Tornimäe kooli juhi-

ameti mahapanemist reisijuhina. Nüüdki kolib ta talveks Egiptusesse. 

Kuidas aga hindab endise Pöide valla viimane vallavanem Saaremaa vallavalitsuse tegevust? “Andke aega atra seada. Iga algus on raske,” jääb vallavolikogu liige, haridus- ja sotsiaaltöökomisjoni esimees napisõnaliseks. 

Andres ja Lia Hansol on kuus last ja viisteist lapselast. 

Saarte Hääl ja Kadi raadio soovivad mitmekülgsete huvidega mehele edasiseks ikka erku meelt, rännulusti ja meelekindlust.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles