Jaanis Prii viis kokku Luce ja Bellingshauseni (5)

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Jaanis Prii
Jaanis Prii Foto: Erakogu

Jaanis Prii trükisoojas esikromaanis “Taassünd Lahetagusel” saavad kokku Saaremaa koolimees ja pastor Johann von Luce ning admiral Fabian von Bellingshausen.

“See raamat oli minu jaoks väike kirjanduslik seiklus ja eksirännak ühekorraga. Seda romaanivõistluse pärast, sest sealt lubati autoritele tagasisidet ja seetõttu sai ta kahe kuuga valmis kirjutatud, aga ka Bellingshauseni pärast, kelle tõttu tahtsin ta jaanipäevaks välja anda. Ja kokkuvõttes on romaanivõistlus sinna vahele ära kadunud,” selgitas autor. 

Ta lisas, et päris õige romaan see ka pole, rohkem Saaremaa juturaamat, kaudselt nagu Luce enda juturaamatute jätk.

Prii sõnul on kahe suurmehe kohtumine Saaremaal kirjanduslik fiktsioon, kuigi see võis ka tegelikkuses juhtuda. 

“Legend tõesti räägib, et ta käis oma ümberilmareisi jaoks Saaremaalt madruseid värbamas. Päris tõenäoline selline variant siiski ei ole,” arvas Prii. Küll pole võimatu, et väike Fabian puutus isand Lucega kokku siis, kui too Lahetaguse mõisa omanikuks sai. Kahesaja aasta tagusesse aega sisse elada ei olnud Prii sõnul raske, ühel hetkel hakkasid sündmused ise hargnema. 

“Aga vastutus muidugi on. No vaadake, kui seal teises elus või pilvepiiril või kus iganes me ükskord kõik jälle kokku saame, seal needsamad Bellingshausen ja Luce ning minu muud tegelased ju küsivad, et mis pläma sa, kulla mees, meie kohta kokku oled kirjutanud. Praegu olen veendunud, et kui see kõik nii ei olnud, siis see vähemasti võis nii olla. Ja sündmused ise ning tegelased üldisemas plaanis on siiski ajalootruud,” rääkis ta.

Aga las kõneleb korraks ka raamat ise: “Pärast nüüd juba päris teenistust suures /Kihelkonna/ kirikus leiab meid lõpuks otsapidi Pajumõisa kõrtsis. Minu, Fabiani ja selle tallenahkses mütsis mehega, kelle nimi, nagu just selgus, on Karl, liitub veel üks mulle mitte tundmatu, aga siin sellisel kesktalvisel ajal siiski ootamatu külaline – kohalik tohtrihärra Blauberg.”

Mida Bellingshausen ja Luce Lahetagusel veel rääkisid ja veel olulisem, mida tollel 1831. aasta talveõhtul rääkimata jätsid, seda saab igaüks juba raamatust lugeda. Teos jõuab lähipäevil müüki Rahva Raamatu ja Apollo raamatupoodi ning Saaremaa parvlaevade lehekioskitesse.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles