TAIVO LÕUK 85: Mees, kes elutöö teinud EPT-s

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
TAIVO LÕUK 85: Mees, kes elutöö teinud EPT-s
TAIVO LÕUK 85: Mees, kes elutöö teinud EPT-s Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Täna tähistab 85. sünnipäeva esimene linnapea taasiseseisvunud Eestis, kunagise EPT Kingissepa rajoonikoondise juhataja Taivo Lõuk.

Vitaalne, noorusliku olekuga härrasmees ei istu oma Kärla kodus, käed rüpes, vaid tegutseb aias. “Muru niitmine ja okste lõikamine on minu töö. Kevadel panin mulda ka mõne vao kartuleid. Lillede eest hoolitseb abikaasa Hele-Mall,” räägib juubilar.

Suurt juubelipidu pole Taivol plaanis, küll aga mainib ta, et lähisugulased tulevad kokku jaanipäeva paiku. “Käime lapsepõlveradadel, meenutame kooliaega ja nooruses tehtud vigureid, räägime viimaste aastate tegemistest.”

Oma elu pingelisemateks ning samas kõige meeldejäävamateks ja rõõmu toonud aastateks peab elukogenud mees tööaastaid EPT-s. “See oli aeg, kus üksteisest hooliti. Inimesed käisid omavahel läbi. EPT-s oli üle 600 töötaja. Olime üks suur pere. Ehitasime Kuressaarde sadakond korterit, 220-kohalise lasteaia, klubis tegutsesid taidlusringid, majas oli kauplus. Maaparandajatele viisime sooja toidu termostega objektile. Minu noorpõlve töö ja armastus on sinna jäänud,” vaatab ta ajas tagasi.

Taivo on viielapselise pere esiklaps. Tema matemaatikaõpetajast isa Albert oli koolijuht Vättal, hiljem Vaiveres. Ema Niida õpetas humanitaaraineid.

Pärast Eesti põllumajanduse akadeemia lõpetamist insener-hüdrotehnikuna suunati Taivo tööle Hiiumaa masina-traktorijaama. “Sain seal maaparanduse peainseneriks. Hiiumaal olin seitse aastat. Saaremaal töötasin EPT juhina 24 aastat,” räägib endine tippjuht.

Kuidas hindab Kuressaare ekslinnapea Kuressaares praegu toimuvat? Lõuk ütleb, et linnas toimuvat jälgides ja kogu tegevusele hinnangut andes võib öelda, et noortel juhtidel puudub kogemus ettevõetud töö hoomamiseks.

“Usun, et eesmärk saavutatakse, aga töö ei ole sujunud linna- ja saarerahvale ootuspäraselt. Me siin Kärlal elame looduse rüpes ja linnakärast eemal. Siin jagub tegemisi varahommikust hilisõhtuni,” toonitab juubilar.

Saarte Hääl ja Kadi raadio soovivad tegusale härrasmehele erksat meelt, optimistlikku ellusuhtumist ja tegutsemisindu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles