Kõik liinibussid olid korrast ära

Andres Sepp
Copy
Atko linnaliinibussid.
Atko linnaliinibussid. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Politseinikud said reedel Saaremaal sõidukeid kontrollides halva üllatuse osaliseks, sest kõige nelja kinnipeetud Atko liinibussi tehniline seisukord oli kehv.

Mika Männik
Mika Männik Foto: SH

“Olukord on väga halb, kui nelja kontrollitud bussi puhul pidi kõigil kordadel rakendama sanktsiooni,” ütles Saarte Häälele maanteeameti ühistranspordi osakonna juhtivekspert Mika Männik.

Üks linnaliinibuss oli koguni nii viletsas olukorras, et selle kinni pidanud politseinikud keelasid edasisõidu ja sõidutasid reisijad sihtkohta politseiautoga. Bussi parempoolne tagumine rehv oli niivõrd kulunud, et sellel olid traadid väljas, selgitas Männik.

Mika Männik rääkis, et maanteeamet korraldas eelmisel neljapäeval ja reedel Kuressaare politseijaoskonna ametnikele kommertssõidukite dokumentide ja tehnokontrolli koolituse. Esimesel päeval räägiti teooriast ja teisel päeval tehti maanteel praktilist kontrolli.

Kinni peeti nii veokeid kui ka busse, nende hulgas ka neli ATKO Grupi liinibussi. Kui ühe puhul rakendati haldusmeetmena sõidukeeldu, siis kõigil teistel bussidel oli erinevaid puudusi, mistõttu tuli need saata erakorralisele tehnilisele ülevaatusele.

Esimesel bussil ei lukustunud küljeluuk, ääretuli oli valget ehk mittenõuetekohast värvi, numbrituli ja tagurdustuli ei põlenud, mootorist tuvastati õlileke ning tulekustuti oli aegunud.

Teisel bussil oli eemaldatud ABS-süsteem, juhtmed olid lihtsalt läbi lõigatud. Lisaks oli puudusi valgustusel. Kolmanda bussi tulekustuti oli kontrollimata, vasakpoolse roolivarda liigendis ülemäärane lõtk ja vasakpoolne sisemine rooliliigend ülemäära kulunud.

KULUNUD VÕI MITTE? Reidil tehtud pilt traatideni kulunud rehvist. Atko teatel ei vasta rehvi kulumise tase tõele.
KULUNUD VÕI MITTE? Reidil tehtud pilt traatideni kulunud rehvist. Atko teatel ei vasta rehvi kulumise tase tõele. Foto: maanteeamet

Atko Liinid OÜ on Saaremaa vallavalitsuse lepingupartner ja reidi käigus tuvastatud puudustest teavitas transpordifirma valda ainult üldises plaanis, et erakorralisele ülevaatusele saadeti neli bussi.

“Täpselt mis põhjustel bussid maha võeti või kas neid oli neli või vähem või rohkem, selgub, kui maanteeamet on meile infot edastanud pärast meie päringut, mida hetkel veel tehtud ei ole. Automaatselt meid reidi tulemustest ei teavitata,” ütles vallavalitsuse transpordinõunik Karl Tiitson.

KOMMENTAAR

Atko vaidleb maanteeametiga kohtus

OÜ ATKO Liinid Saaremaa osakonna selgituse vahendas Saarte Häälele Sille Lepp-Maas. Avaldame selle täismahus:

“Saaremaal toimus ka kolm nädalat tagasi analoogne kontrollreid, mille käigus kõrvaldati liinilt neli ühe teise ettevõtte liinibussi. Miks ei ole teie ajalehes kajastatud eelmainitud juhtumit?

Kontrollreidi käigus busside ülevaatuse tulemusena väljatoodud tehniliste vigade kontrollaktide vastavuse erakorralise tehnoülevaatuse nõuetele oleme vaidlustanud kohtus ja saame anda täpsemaid kommentaare peale kohtuliku vaidluse otsuse tegemist. 

Oluline on rõhutada asjaolu, et osad loetletud puudustest, nagu näiteks ABS-süsteemiga seonduv ja rehvi kulumise tase, ei vasta tõele ning ülejäänud puuduste puhul oli tegemist pisivigadega, mis kõrvaldati kohe reidi toimumise päeval. 

Bussid läbisid koheselt erakorralise ülevaatuse ning jätkavad liinide teenindamist. Kontrollreidi toimumise päeval said kõik liinid teenindatud, ühtekokku teenindame reisijaid Saaremaal 20 bussiga, mis kõik on läbinud tehnoülevaatuse ja millele teostatakse pidevalt korralist tehnilist hooldust.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles