“Tunnipoisid” niidavad rohtu ja tassivad klaverit

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Muru niitma. Foto on illustratiivne.
Muru niitma. Foto on illustratiivne. Foto: unsplash.com

Seadusega pahuksisse läinud vallakodanikud kannavad karistust peamiselt remondi- ja heakorratöid tehes.

Justiitsministeeriumi andmeil oli kriminaalhooldusosakonna Kuressaare esinduses arvel 19. juuni seisuga kokku 26 täiskasvanut, kellele oli määratud üldkasulik töö. Neist 13 on võetud arvele käesoleval aastal. 

“Kõik nad on mehed,” märkis ministeeriumi avalike suhete talituse pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik. “Varasematel aastatel on olnud ka naisi, ent nende osakaal üldkasuliku töö tegijatest on aga väga väike.”

Peamiselt on inimesi, kes peavad tegema üldkasulikku tööd, karistatud liiklus- ja varavastaste süütegude eest, kuid on ka kehalise väärkohtlemise eest karistatuid. 

Noori üldkasuliku töö tegijaid on tänavu Kuressaare esinduses arvel olnud kokku 14 – üheksa noormeest ja viis tütarlast. Neid noori on karistatud kehalise väärkohtlemise, liiklus- ja varavastaste ning narkootikumidega seotud süütegude, alkoholitarbimise ja ähvardamise eest.

Tuuliku andmeil tehakse üldkasulikku tööd Saaremaa valla erinevates teenuskeskustes, Kuressaare Linnamajanduses, Kuressaare haiglas, Kuressaare Hoolekandes ning spordikeskuses.

Üldkasuliku tööna tehakse remondi- ja heakorratöid, näiteks muru niitmine, trimmerdamine, rohimine, lumerookimine ning küttepuude tegemine.

“Noored teevad üldkasulikku tööd ka Kuressaare avatud noortekeskuse Noortejaam juures,” lisas Tuulik.

Noorte ülesanded on peamiselt kõnniteeäärte rohimine, staadioni korrastamine, muru niitmine, riisumine, laululava ümbruse korrastamine, ruumide puhastamine, akende ja seinte pesemine.

“Noored saavad abiks olla ka erinevate ürituste läbiviimisel,” märkis Tuulik.

“Meil käivad ennast tööga parandamas ainult meessoost kodanikud,” rääkis Kuressaare Linnamajanduse juhataja Marek Koppel. “Meie kutsume neid kodanikke tunnipoisteks.”

Koppeli sõnul on tunnipoiste põhiline töö talvel labidaga lume ja jää tõrjumine ning suvel trimmeriga rohu niitmine.

“Kui valla hallataval asutusel on vaja näiteks klaver ühest majast teise kolida, siis oleme kasutanud tunnipoiste rammu,” tõi Koppel veel ühe näite.

Koppel lisas, et see, mismoodi keegi tunnipoistest seadusega pahuksisse läks, jääb tema enda teada. “Meile ei ole see tähtis, mille eest keegi karistuse sai,” kinnitas Koppel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles