Sõnajalad ähvardavad riiki miljonitesse ulatuva kahjunõudega (1)

Saarte Hääl
Copy
ANDRES JA OLEG SÕNAJALG nõuavad ministeeriumilt menetluskulusid välja.
ANDRES JA OLEG SÕNAJALG nõuavad ministeeriumilt menetluskulusid välja. Foto: Tambet Allik

Aidu tuulepargi arendajad Oleg ja Andres Sõnajalg ähvardavad riigile esitada tagasiulatuvalt miljonitesse ulatuva kahjunõude, mis kasvab iga kuu kahe miljoni euro võrra.

“Aidu tuulepargi ehituse peatamine rohkem kui kaks aastat tagasi on tänaste kohtulahendite valguses olnud ebaseaduslik ja loomulikult peab keegi need kahjud kandma. Kindlasti mitte arendaja,” ütles Andres Sõnajalg BNS-ile.

Ta lisas, et nõue ei seisne saamata jäänud tulus, vaid rahvusvaheliste võlausaldajatega sõlmitud kokkulepetega seonduvate kulude, sealhulgas intresside katmises.

Oleg Sõnajalg ütles pressiteate vahendusel, et referentstuulepargi arenduse peatumisel läheb ametnike perspektiivitundetu mängurlus maksumaksjale maksma ühes kuus suurusjärgus kaks miljonit eurot.

Tartu ringkonnakohus jättis reedel rahuldamata justiitsministeeriumi määruskaebuse Aidu tuulepargi ehituslubade tühistamiseks, kuid ei võtnud seisukohta nende õiguspärasuse suhtes. Kaitseministeeriumi teatel ei mõjuta reedene kohtumäärus sisuliselt ühtegi praegu käimas olevat haldusmenetlust ning ehitus- ja viibimiskeelud kehtivad endiselt.

“Aidu tuulepargi rajatised on siiski vastuolus teemaplaneeringuga, kaitseministeeriumi kooskõlastatud eelprojektiga, ei vasta kohaliku omavalitsuse väljastatud ehituslubadele ning püstitatud ehitised on kooskõlastatust märksa kõrgemad,” lausus kaitseministeeriumi pressiesindaja.

“Tänane asjade seis on siiski faktiliselt selline, et tuulepargi arendust pidurdavatel ametnikel on mõttekas kaks sammu tagasi astuda, sest riik peab oma taktikat muutma. Energiapööret toetava tööstuse kurnamise ja lõputu vaidlemise asemel tuleb asuda koostööle ja leida ühiselt lahendusi,” kommenteeris kohtumäärust Oleg Sõnajalg.

Aprillis jättis halduskohus menetluslike minetuste tõttu läbi vaatamata Ida-Viru maavanema protesti tuulepargi ehituslubade tühistamiseks, sest seaduse kohaselt pidi maavanem enne kohtusse pöördumist tegema ehituslubade kehtetuks tunnistamise ettepaneku Lüganuse vallavanemale.

Aega oli 30 päeva alates sellest, kui maavanem tuulikutele antud ehituslubadest teada sai. Sellise rikkumise tõttu jäeti protest läbi vaatamata, seega polnud kohtul võimalik võtta seisukohta, kas ehitusload on õiguspärased, ega käsitleda ka muid sisulisi küsimusi.

Pärast maavalitsuste kadumist sai Ida-Viru maavanema õigusjärglaseks justiitsministeerium, kellele tuli üllatusena määruses sisalduv otsus jätta protest läbi vaatamata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles