Naime Lamp 85: Laulja, pillimängija ja kultuuritöö eestvedaja

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
ILUS OLI: Televiisori ees laulu- ja tantsupeole kaasa elanud endine kultuuritöötaja Naime Lamp oli nähtust vaimustuses.
ILUS OLI: Televiisori ees laulu- ja tantsupeole kaasa elanud endine kultuuritöötaja Naime Lamp oli nähtust vaimustuses. Foto: Irina Mägi

Kuldsete tähtede silmad hellalt valvaku sind. Päike, mis ehib maailma ehtigu hällilaps sind. Need luuleread luges Saaremaa valla sotsiaalnõunik Liina Kohu eile ennelõunal ette kunagisele legendaarsele kultuuritöötajale Naime Lambile, ulatades 85-aastaseks saanud elurõõmsale juubilarile lilled ja kingituse.

Noore neiuna Tagamõisas õpetajaametit pidanud Naime siirdus peagi kultuuritööle. Aastakümneid vedas ta suure kalamajandi Saare Kalur kultuurivankrit.

Juba 1961. aastal sõitsid Nasva isetegevuslased Naime initsiatiivil kahe paadiga Kuramaale, külla lätlastele ja liivlastele. Võõrustajad olid lahked ja südamlikud. Mõne kuu pärast tulid nad Saaremaale vastukülaskäigule. Naime kirjutas selle tarvis laulu “Kodurand”, pühendades loo külalistele. Laulu sõnad on tõlgitud ka läti keelde.

Naime on kirjutanud mitu vahvat laulu – merest, kodurandadest ja kalameestest.

Saare Kaluri lauljad, pillimehed ja tantsijad on vabariiklikelt kalurikolhooside taidluskonkurssidelt “Hõbedane meri” ja arvukatelt muudelt ülevaatustelt võitnud hulga laureaaditiitleid. 1977. aastal käis Naime koos kalur Heinrich Kuusega Kesktelevisioonis esinemas. Teeneline kalur Kuuse Heino laulis ja Naime saatis teda akordionil.  Kaks aastat hiljem esines kalurikolhoosi ansambel Briis kesktelevisiooni saates “Šire krug”.

Juubilar ei juhtinud üksnes arvukat taidlejate kollektiivi, vaid astus ka ise lauljana ja akordionistina publiku ette. Aastaid oli ta Saare Kaluri naisansambli liige ja mängis ansamblis Anna Minna. 

Juubilari peetakse ka tantsuklubi Flamingo ämmaemandaks-ristiemaks ja kammerkoori Eysysla ellukutsujaks.

“Kultuuritööd tegin oma elu parimatel aastatel. See töö andis mulle väga palju sõpru. Tervitan neid kõiki. Olge rõõmsad niikaua kui jalgadel püsite,” andis Naime eile oma soovid leheveergudele jõudmiseks edasi. 

Vaatama nakatavale elurõõmule pole Naime ise viimasel kuuel aastal oma korterist väljas käinud. Tema jalad lakkasid sõna kuulmast. 

“Igavust ma ei tunne. Vingumist ma ei salli. Vaatasin ära tantsu- ja laulupeo kontserdid. Kahel päeval ei saanud teleka eest ära. Ilus oli, väga ilus,” toonitas oma elutöö kultuuri valdkonnas teinud Naime. 

Juubilarile erku meelt ja elujõudu soovivad ka Saarte Hääl ja Kadi raadio. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles