Plaan: sadamakanali vallid kai täitematerjaliks

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Kuressaare jahisadam.
Kuressaare jahisadam. Foto: Egon Ligi

AS Saarte Liinid pakub seoses Roomassaare sadama ühe kai laiendamisega võimalust kasutada selle täitematerjalina Kuressaare sadama faarvaatri servadel lasuvaid pinnasevalle.

Jaanus Tamkivi.
Jaanus Tamkivi. Foto: Saarte Hääl

Sadamate haldusega tegelev Saarte Liinid teeb ettevalmistusi ligi 3 miljoni euroseks investeeringuks Roomassaares, mille käigus laiendatakse sadama kõige merepoolsem kai praeguselt 12 meetrilt 36 meetrini. Saarte Liinide juhatuse liige Jaanus Tamkivi selgitas, et seeläbi tekib võimalus kail kaupu ladustada ja laadida ehk sadam saab sisuliselt ühe laevakoha juurde. “See peaks suurendama sadama käivet ja võimaldama ka ettevõtet paremini majandada,” märkis ta.

Ühtlasi on plaan laiendatud kaile viia ka puistekaupade – turba ja hakkpuidu laadimine, millega paraneb jahisadama keskkond.

Kai laienduse ehitamisel paigaldatakse vette graniitkive ja paekivitäidet mahus kuni 27 000 m³. Tamkivi sõnul on muuhulgas kaalumisel võimalus kasutada täitematerjalina Kuressaare sadama faarvaatri servadel lasuvaid pinnasevalle, mis kuhjati sinna sadamakanali ehitamisel. Kas ideest ka asja saab, sõltub keskkonnaspetsialistide otsusest. “Loodus on selle ju kõik juba omaks võtnud. Aga sealne materjal, paekivi, oleks kai sisse väga sobilik,” sõnas ta ja lisas, et vallidele pääseb hästi ligi ja materjali saab pargastega ära vedada.

Igatahes 2008. aastal, mil seoses sadama faarvaatri laiendustööde kavandamisega viidi läbi keskkonnamõju hindamine, märkisid linnueksperdid oma aruandes, et tingimata peab alles jääma üks vall, kuid veel parem, kui mõlemad. Aruande järgi loendati faarvaatri vallidel kõnealusel aastal 13 erinevat linnuliiki, kokku aga oli alates 2002. aastast vallidel pesitsemas loendatud 18 linnuliiki. Keskmiselt lisandus vallidele kaks liiki aastas.

Tamkivi tõdes, et investeering Roomassaarde on suur ja ettevõte peab selle rahastama omavahenditest ning laenuga, sest kai laiendamiseks toetusraha kusagilt taotleda ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles