Saaremaalt teatati esmakordselt ohtlikust võõrliigist

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Verev lemmalts.
Verev lemmalts. Foto: Keskkonnaamet

Keskkonnaamet sai esmaspäeval esimest korda teate vereva lemmaltsa  (Impatiens glandulifera) leidmisest Saaremaal. Sõrve poolsaarelt Lõu külast tulnud teade on keskkonnaameti Lääne regiooni looduskaitse juhtivspetsialisti Kadri Hänni sõnul tõepoolest esimene teade Saare- ja Muhumaalt. “Arvestades kuivõrd kiiresti see liik levib, ei ole see kindlasti ainus leiukoht Saare maakonnas,” ütles Hänni. 

Verev lemmalts.
Verev lemmalts. Foto: Keskkonnaamet

Tema sõnul peaksid maaomanikud järgima juhiseid, kuidas taimega võidelda ja selle levikut pidurdada. Eestis on sellele võõrliigile kehtestatud ohjamiskava, kuid riikliku tõrjet veel ei tehta. Kogu Euroopas on verev lemmalts hävitamisele kuuluv, kuna Indiast ja Himaalajast tulnud taime näol on tegu ühe kõige invasiivsema taimeliigiga.

Keskkonnaameti teatel on verev lemmalts väga kiire levikuga üheaastane taim, mis oma erakordselt ilusa välimuse, kõrge kasvu ja ilusate roosakas-lillade suurte õite tõttu on aianduses väga levinud. Koduaias seda enam kasvatada ei tohi.

Vereva lemmmaltsa kasvukohast tuleks keskkonnaametile teada anda e-posti aadressil info@keskkonnaamet.ee. Infot ning õpetussõnu selle taime kohta leiab samuti keskkonnaameti kodulehelt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles