Üllatust ei pea kooskõlastama?

Saarte Hääl
Copy
Kätt kujutav skulptuur Thule koja ees.
Kätt kujutav skulptuur Thule koja ees. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Saarte Häälele teadaolevalt ei ole üle öö Raekoja tänavale ilmunud, kätt kujutaval skulptuuril luba. Kuidas selline asi võimalikuks sai?

Vastab Saaremaa vallavalitsuse arhitekt Piret Miller: 

Installatsiooni ei olnud arhitektidega kooskõlastatud. Tegemist on kunstilise väikevormiga, millele on ette nähtud statsionaarne alus, mistõttu oleks võinud selle paiknemine kajastuda juba projektis. Käesoleval juhul jääb skulptuur küll eramaale ja ei takista liiklust, kuid on avalikus ruumis ja eksponeeritud kõigile vaatamiseks. Lisaks on tegemist muinsuskaitsealaga, kus on vajalik muinsuskaitseameti nõusolek. Kuna vallal on kohustus tagada avaliku ruumi kasutus ja tegevuste vastavus õigusaktidele, siis on vajalik eelnev kooskõlastus kõigi installatsioonide, ka kunstiliste väikevormide paigaldamiseks.

Arendaja kartust, et linnaelanikele tehtav üllatus saab enneaegselt avalikuks, võib seekord mõista ja mingeid karistusi eksimusele ei järgne. Ootame huviga uusi kunstilisi väljendusi.

Valla põhiline, suurem eesmärk on hea ruumiloome, mitte käskude ja piirangute määramine. Piirangud ja load on vahendid, kuidas ruumiloomet luua. Hetkelahendus on kohapeal hinnatud – leiame, et lahendust on võimalik selles asukohas säilitada. Anname puuduste kõrvaldamiseks tähtaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles