Saaremaad tabas eterniidiuputus

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
ETERNIIDIUPUTUS: Igor Prošin Keskrannalt jõudis eile Salmel enne kavandatud kogumismahu täitumist vana eterniidi tasuta ära anda.
ETERNIIDIUPUTUS: Igor Prošin Keskrannalt jõudis eile Salmel enne kavandatud kogumismahu täitumist vana eterniidi tasuta ära anda. Foto: Raul Vinni/Saarte Hääl

Meeletutes kogustes tasuta äraandmisele toodud eterniiti tekitas isegi ettenähtud 400 tonni juures olukorra, kus Sõrve otsa inimesed said eterniiti ära anda hoopis vähem kui näiteks Ida-Saaremaa omad, kus kogumine varem toimus. 

Pealtnägija kirjeldas Saarte Häälele vaatepilti, kuidas näiteks Leisi kandis oli korraga 15 autot seisnud eterniidi kogumiseks toodud konteineri järjekorras ning seda täitis korraga mitu inimest. Uusi konteinereid toodi aina juurde. 

Suured mahutid täitusid nii kiiresti, et algselt planeeritud 200 tonnile pani vald veel 200 juurde ning oli lõpuks sunnitud jäätmete tasuta vastuvõttu piirama. Nii näiteks said Salme ja Iide inimesed eile eterniiti ära anda vaid ühe suure konteineri jagu.

Kogumisauto saabudes kella 8 paiku olid esimesed inimesed juba ootamas ning lõunaks oli maht juba täis. Saarte Hääl käis Salmel olukorda kaemas kella 11 paiku, kui suurem osa konteinerist oli juba täis. Mõned tulid alguses vaid kaema, kuidas äraandmine käib, kuid kuuldes lubatud mahu otsalõppemisest pandi vaat, et kummide vilinal koju laadungi järele. 

Noored vahetavad katuseid

Saarte Häälega vestelnud eterniiditoojad nimetasid materjali päritoluks erinevaid paiku. Näiteks Salme mees Sulev Ait ütles, et tegelikult on tema katusevahetusest saadud eterniidi juba varem Kudjape jäätmehoidlasse viinud. Aiakäruga eile toodud jupid olid viimased jäägid. 

Keskranna mees Igor Prošin oli eterniiti kasutanud küttepuude ladustamisel, oli teine veel naabrimehe käest võetud. Nüüd plaanis ta viia selle linna, kuid kuulnud, et Salmel tuleb tasuta äraandmine, oli tema ka kohal. Prošin märkis, et ega selle hoidmine kodus pole ikka õige asi. "Koduõu ka ju loodus," arvas kärutäie kraami toonud mees. 

Nii mõnegi kinnitusel on palju sedasorti materjali tulnud sellest, et aastakümneid tagasi eterniitkatuse saanud hoonete omanikud on vanaks jäänud ja noored elamise üle võtnud. Kohe hakatakse maja kõpitsema ja pannakse ka uus katus. Kuna ehitusjäätmete äraandmine on aga üsna kallis (Kudjape hinnakirja järgi näiteks 168 eurot tonn), siis jäetakse tahvlid tihti ka õue peale seisma. Nüüdse tasuta andmisega püütakse kraamist lahti saada. 

Saaremaa abivallavanem Jaan Leivategija tunnistas, et sellised mahud nõudsid piiramist. Leivategija selgitas, et KIK-i poolt 25 477 euroga rahastatud tegevuse mahuks prognoositi algul 200 tonni. See arv võeti 2017. aastal Lääne-Saare ja Pihtla vallas toimunud samasuguse projekti näitel, kui koguti 50 tonni jäätmeid.

Tuleb uus kogumisring

200 tonni täitus nüüd poole projekti peal 24. juulil ning vald otsustas oma raha eest korjata veel 200 tonni. Kahe päeva pärast, Leisi ja Mustjala kandi külastamise järel oli seegi maht otsakorral. Ometi oli veel ees ootamas neli kogumiskohta. Seega võttis vallavalitsus vastu otsuse viimastes kohtades anda kogumisele ette piirmäärad. 

Jaan Leivategija sõnul tuleb vallavalitsuses arutusele võimaliku täiendava kogumisringi korraldamine piirkondades, kus vallavalitsus oli sunnitud vastuvõetava eterniidi koguseid piirama.

Kogutud jäätmete käitlusega tegeleb OÜ Sikassaare Vanametall. Ettevõtte juhi Herki Saia sõnul viiakse jäätmed mandrile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles