KÜLALOOD: Sõrve naine saatis sõjameeste hinged Maalt minema

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Foto: unsplash.com

Sõrve tagumisele otsale omaselt inimestest hõredaks jäänud Maantee külas leiab vaid ühe püsielaniku, kes enda sõnul on aidanud Maalt pääseda maakitsuse lahingutes hukkunud sõjameeste hingedel.

Saaremaa valla kodulehel Maantee küla kontaktisikuna välja toodud Virve Sogenbits kirjutas end Sõrve sisse 12 aastat tagasi ja kiidab paiga inimtühja atmosfääri fantastiliseks.

Et Maantee külla bussid ei liigu, peab liiklusvahend endal olema, aga Virve on olukorraga harjunud. Ostab nädalaks ette leivad-saiad, suhkru-, soola- ja jahukotid on soetatud mõistagi suurema varuga. Virve peab kitsi ja lambaid ning kaebab hirvepulli peale, kes käib aias kapsaid ja maasikalehti söömas ja kahjustab õuna- ja pirnipuid.

Argised mured ja mõtted pole siiski kaugeltki ainsad, mis Virve elupäevadesse mahuvad. Tema kui vaimselt valgustatu sõnavarasse kuulub suur hulk tavainimesele hämaraks jäävaid mõisteid, nagu maailma materjali energeetikakanal, pühavaimu struktuur või taevase isa tõekanal. Mõtte tasandil suhtleb Virve koerte ja kassidega, isegi tomatitega. Tavameditsiini usaldavale inimesele oskab Virve näidata uues võtmes, miks ja kuidas tekib inimesel kiiresti arenev ja vältimatu lõpuni tüüriv vähktõbi.

Uskuda või mitte, aga Virve sõnul kogus ta aastaid tagasi kokku ja saatis "pühasse vaimu" II maailmasõjas Sõrve lahingutes hukkunud sõjameeste hingi, keda olevat lahingutest jäänud Sõrve ekslema väga palju. Virve sõnul näitasid sõjameeste hinged end talle talvisel kuupaistel. "Selja tagant, kui kuu paistab, siis näed, kuidas varjud su kõrval lumel tulevad," kirjeldas ta. Kokku saatis Virve planeedilt Maa pühasse vaimu kas 147 või 174 hinge. "Nende eest tuleb maksta kuldmüntidega. Meie kehas on kõik Mendelejevi tabeli metallid ja nii palju, kui kulda jätkus, ma maksin," lausus ta. Esmalt lasi Virve paadimehel hinged üle Surmajõe viia ja läks nendega siis läbi unustuse välja kaasa ning andis nad üle püha vaimu struktuuri eelvalvesüsteemile. "Osa ei tahtnud minna millegipärast, ei tea, kas nad olid milleski süüdi, aga ma sain kõik siiski üle antud," rääkis naine, kelle sõnul sõdurite vaimud tema järel enam ei kõnni.

Virve sõnul algasid tema vaimsed otsingud pärast seda, kui Tšernobõlis käinud poeg raskesti haigestus. "Olen palju nutnud ja palunud, käinud läbi kõik Eesti sensitiivid, et oma poega päästa, ja lõpuks leidsin sellise."

Pildistamisega ajalehe tarvis Virve nõus ei olnud. "Mul ei ole aega ja ma ei võta sellistel teemadel mitte kedagi vastu, mul ei ole vaja kuulsust," põhjendas ta. "Tahan olla rahulikult, sest vaimses plaanis on niisugused rünnakud. Inimesed genereerivad neid oma ihnsuse, ahnuse ja saamahimuga."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles