KÜLALOOD: Nässumaa mees jättis joomise ja nakatus tööisuga

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
TAAS TÖÖKORRAS: Anatoli Truu putitas vana Niva üles ja käib sellega viljagi võtmas.
TAAS TÖÖKORRAS: Anatoli Truu putitas vana Niva üles ja käib sellega viljagi võtmas. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Nässumaa küla Perema talu peremees Anatoli Truu jättis viinavõtmise maha ja on sellest ajast nakatunud tohutu töötahtega.

Kunagi oli Anatoli piirkonnas tuntud koduõlle meister, kes tegi õlut nii viljast kui ka maltoosast. "Õllekeha oli mul kogu aeg," meenutab Anatoli. Sõpru vooris peatäit saama lähedalt ja kaugelt, sekka sattus ka kirjamehi ja kõiksugu õilishingi. Nii kestis jauramine pensionipõlveni ja mõni aasta pealegi.

Anatoli sõnul jättis ta napsitamise maha neli aastat tagasi ega ole toda "masinistide asja" pärast seda enam piiskagi suu sisse võtnud.

Vanas eas veel selline resoluutne pööre? Jah, väga hea pööre, rist peale kohe ja hoopis teine elu, vastab Anatoli.  Eks ta käis tervise peale ka. Maks hakkas piinama ja ilmnesid igasugu muud tõved, mis alkoholi liigse tarbimisega kaasas käivad.

Tagantjärele tunneb mees vaid kahetsust, et napsitamine talle nooremast peast nii meelepärane oli. Mingit ahvatlust alkoholi järele ei tekita Anatolis enam ei kaupluste viinaletid ega õllealused. Öökimise heli kuuldavale tuues annab ta mõista, kui suur on nüüd tema vastumeelsus purjutamise vastu.

“Kel vähegi soovi karsket elu elama hakata, siis tehke seda kohe!"

Joomamehe sihitult möödunud päevad on asendunud tohutu tööisuga. Kui purjutamise perioodil sai töid ja ülesandeid sageli edasi lükatud ning parim aeg mingi asja kordaajamiseks oli "homme", siis nüüd mingisugust vabanduste otsimist enam pole. Kunagi viinajoomisele kulunud raha läheb nüüd kütuse ostmiseks. Mis põhiline, kui varem takistasid pohmell ja peaparandus masina rooli minemast, siis nüüd anna ainult tööots kätte. Kõik plaanitu saab õigeaegselt ette võetud ja töö läheb ludinal, ja enamgi veel. "Eile sai mahla tehtud ja tuhlivõtt on käsil," loetleb Anatoli. Rääkimata sellest, et ka abikaasaga on karskel mehel läbisaamine sootuks teine.

Viimaste aastate jooksul on Perema talu peremees kogu oma vana põllumajandustehnika üles vuntsinud ja talu kiviaia ette rivistanud. Viimati vahetas ta "sakslasel" ära esimese ratta rehvi. Sakslaseks nimetab Anatoli nõukogude ajal Saksa DV-st imporditud šassiitraktorit RS 09-2.

Paar aastat tagasi tegi Anatoli oma vana Niva kombaini uuesti töökorda, enne seda oli lõikusmasin viis aastat niisama seisnud. "Ma poleks seda korda teinud, aga ma pidin uuendama heinamaad ja tegin allakülvi. Siis mõtlesin, et ajan talle uuesti hääled sisse," räägib Anatoli, kes abistab põllutöödel ka lambakasvatajast poega.

Niva töökoormus on siiski sümboolne: sel aastal koristas peremees nisu ja otra vaid 1,5 ha suuruselt külvipinnalt. Vili läheb tal kanadele söödaks, talus on oma 15 kana. Anatoli on istunud ka ühe talumehe New Hollandi kombaini kabiinis ja imestanud selle vaikse hääle üle. "Nival on ikka masinahääl..," leidub kolhoosiaja inimesel nostalgiast kantud positiivsust ka tolle ajastu toodangu suhtes.

Kui loo alguse juurde tagasi tulla, siis kas joomise mahajätmine peab käima päevapealt või üritada karskeks saada samm- sammult? "Minu soovitus: kel vähegi mõlgub mõttes joomine maha jätta ja karsket elu elama hakata, siis tehke seda kohe!" lausub Anatoli Truu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles