Saare maakonna aasta põllumees on Toomas Tänav

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Tänavune Saare maakonna aasta põllumees Toomas Tänav ja Saarte Hääle peatoimetaja ning Kadi raadio tegevdirektor Gunnar Siiner.
Tänavune Saare maakonna aasta põllumees Toomas Tänav ja Saarte Hääle peatoimetaja ning Kadi raadio tegevdirektor Gunnar Siiner. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Põllumeeste, Saarte Hääle ja Kadi raadio koostöös kuulutati täna südapäeval Kuressaare kesklinnas toimuval suurel turupäeval Saare maakonna kaheteistkümnendaks aasta põllumeheks Valjala viljakasvataja Toomas Tänav.

Tunnustuse andis üle Saarte Hääle peatoimetaja ja Kadi raadio tegevdirektor Gunnar Siiner, kes tõi välja, et aasta-aastalt vaatame üha enam, mida sööme ja hindame seda toitu, mis on kasvanud siinsamas Saaremaal.

„Aga ega see toit iseenesest kasva, selleks on vaja tegusaid inimesi meie oma väiksest kogukonnast, kes seda meile kasvatavad,“ kõneles ta, lisades, et üks selline tegus inimene saab nüüd taas tunnustuse.

„Saare maakonna aasta põllumees ei ole kindlasti mingi iludusvõistlus. Teda valivaid Saarte Hääl, Kadi raadio koos Saare maakonna varasemate aasta põllumeestega. Tegu on kolleegide tunnustusega,“ selgitas Siiner.

Nende sõnadega tegi ta teatavaks, et maakonna kaheteistkümnes aasta põllumees on Kuiste küla Mäe talu peremees Toomas Tänav.

"Öeldakse, et igav on vaadata vilja kasvamist – üksluine, aga minu jaoks on see ilus pilt"

TOOMAS TÄNAV

Tänavune aasta põllumees kasvatab enda sõnutsi teravilja – rapsi, uba. Maad on tal külvikorras kokku 200 ha. Põllumeheametis on ta olnud aga varsti juba 25 aastat. „Tegelikult väiksest peale tehnika huvitas mind ja ütleme nii, et mina käisin väiksena juba suviti tööl – heinatööl,“ kõneles Tänav. „See oli omamoodi kogemus ja täna viitsin ka veel tööd teha.“

Päris üksi ta muidugi oma talus ei mässa. „Poisid ja isa ikkagi aitavad,“ tunnistas ta. Kuid otsuseid langetab taluperemehena ikkagi Toomas.

Võrreldes tänavust saaki varasematega, tõdes Toomas Tänav, et sel aastal on parem, kui mullu. „On väga hea aasta, tubli keskmine saak, võib-olla natuke isegi üle,“ tähendas ta.

Kõige enam meeldib talle aga põllumeheameti juures see, kui ta näeb oma silmaga, kuis vili kasvab. „Ja näed, et on ilus vili. Öeldakse, et igav on vaadata vilja kasvamist – üksluine, aga minu jaoks on see ilus pilt,“ kinnitas tänavune värske Saare maakonna aasta põllumees Toomas Tänav.

Ainsa väikse probleemina tõi ta oma töös välja selle, et ilma pole põllumehel paraku endiselt võimalik tellida.  

TOSIN AASTA PÕLLUMEEST

Nagu mainitud, on auväärse tiitli kandjaid Saare maakonnas ühes Toomas Tänavaga kokku kaksteist.

Enne teda on tiitli pälvinud Randkülas tegutsev Simmo-Paavli talu peremees – mahepiimatootja Janek Mägi (2018), Rauni põllumajandusühistu juht Aive Kesküla (2017), Rautsi talu peremees, teravilja- ja köögiviljakasvatajana tuntud Aarne Põri (2016), Nurga seemnekasvatustalu peremees Arli Saun (2015) ja Kadastiku Õunaaia peremees Riho Kadastik (2014).

2012. aastal sai aasta põllumeheks Valjala söödatehase sigalate juhataja Margus Õunpuu, 2011. aasta põllumees oli Kõljala POÜ juhatuse esimees Tõnu PostLea ja Andrus Sepp tunnistati tiitli vääriliseks 2010, enne neid kandis sama tiitlit Kaido Kirst (2009), kellele eelnes Ülar Tänak (2008), ja esimene aasta põllumees oli Indrek Haamer (2007).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles