Coop hakkab orissaarlasi Liivale poodi vedama

Andres Sepp
Copy
VAADE UUELE POELE PARKLA POOLT: Paremal on näha kaupluse esifassaad, kuhu tuleb uus peasissepääs.
VAADE UUELE POELE PARKLA POOLT: Paremal on näha kaupluse esifassaad, kuhu tuleb uus peasissepääs. Foto: HANNES KOPPEL / ASUM ARHITEKTID / COOP

Orissaare Konsumi uue maja ehituse ajal tuleb aleviku elanikel leppida naabruses asuvate kauplustega, millega ühenduse pidamiseks tahab tarbijate ühistu seada sisse spetsiaalse bussiliini.

Kalle Koov
Kalle Koov Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

"Meil on praegu kaks võimalust – kas alustame kohe novembrist või lükkame ehituse alguse järgmise aasta septembrisse," ütles Saaremaa tarbijate ühistu juhatuse esimees Kalle Koov.

Kohese variandi puhul alustatakse hoone lammutamist novembris ja uue ehitust jaanuarikuust. Nii saaks poe avada juba tuleva aasta juuni teisel nädalal. Kumb variant käiku läheb, selgub lähiajal.

Praeguse kauplusehoone lammutusprojekt on Koovi sõnul juba vallavalitsusele esitatud, lähinädalatel antakse sisse ka uue poe ehitusloa taotlus.

"Puht ärilistest kaalutlustest lähtudes peaksime ehitama talvisel ajal, sest paraku müüvad kauplused eelkõige suvel," lisas Koov.

Ajale jalgu jäänud

1983. aastal Kommunaalprojekti standardprojekti järgi valminud Orissaare kauplus-sööklahoone oli omal ajal uhke ja vajalik maja, kuid Koovi sõnul nüüdseks ajale jalgu jäänud. Suur osa kahekorruselisest hoonest, sh katlamaja seisab kasutuseta.

Viimasest suuremast remondist on juba 18 aastat möödas, kuid samas on Orissaare ühistu jaoks oluline piirkond. "Et hakata hoonet uuendama, on igati mõistlik vana lammutada ja ehitada kaasaegsetele tingimustele vastav Konsum ning loobuda kõigest mittevajalikust," sõnas Kalle Koov.

1983: Kingissepa rajooni tarbijate kooperatiivi juhatuse esimees Valdek Kraus Orissaare kaubanduskeskuse avapäeval sümboolse võtmega. Toona ehitati hoonet neli aastat.
1983: Kingissepa rajooni tarbijate kooperatiivi juhatuse esimees Valdek Kraus Orissaare kaubanduskeskuse avapäeval sümboolse võtmega. Toona ehitati hoonet neli aastat. Foto: Rahvusarhiiv
Foto: Rahvusarhiiv
Foto: Rahvusarhiiv

Et umbes pool aastat kestva ehituse ajal Orissaares toidupoodi ei ole, on aleviku elanikel sel ajal võimalik käia ostlemas Tornimäel või Saiklas, mis asuvad viie-kuue kilomeetri kaugusel. Selleks ajaks tagatakse nende poodide hea varustatus kaubaga ning pikendatakse lahtiolekuaegu ja töötajate töögraafikuid.

Asenduspinda ei leitud

Koovi sõnul ei ole kaugel ka Liiva Konsum, kuhu on Coopil kavas sisse seada kaks korda päevas, enne- ja pärastlõunasel ajal liikuv spetsiaalne bussiliin. Inimeste jaoks, kellel puudub autotransport.

"Tegime täkke peale ka vallavalitsusele, et kuna ühistransport on piirkondade vahel tasuta, võiks vaadata üle bussiliikluse Orissaare ja Liiva piirkonna vahel, aga miks mitte ka teistes kohtades," lisas Koov.

Tarbijate ühistu meeskond vaatas asenduspinda otsides ringi ka Orissaares, kuid paraku sobivat varianti ei leitud.

"Nad kõik vajavad väga põhjalikku ettevalmistust ja remonti," sõnas Koov. Suuremaks takistuseks sai kaupluse toimimiseks hädavajalike külmutusseadmete puudumine.

Orissaare Konsumi projekt on valminud Asum Arhitektides Hannes Koppeli eestvedamisel. Peasissepääs hakkab edaspidi avanema Kuivastu maantee poole, selle kõrval paremat kätt on apteek. Hoone vasaku tiiva tagaossa tuleb taaravastuvõtt. Majas leiab koha ka Swedbanki ATM.

Põrandapinda on uues hoones 1472 ruutmeetrit, sellest kaupluse pinda 650 m2 ehk 50 võrra praegusest enam. Üldjoontes kopeerib uus pood kujunduse ja sisustuse osas Liiva Konsumit, ka investeeringu suurus jääb samasse suurusjärku – umbes kaks miljonit eurot.

Praegune kaupluse ümbruse kõrghaljastus säilib, juurde istutatakse puid-põõsaid uue hoone ja staadioni vahelisele ning Kuivastu maanteega piirnevale alale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles