Ohuhinnang: plahvatus tanklas levib 0,5 kilomeetrit

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Tuulte Roosi Alexela tankla Kuressaares
Tuulte Roosi Alexela tankla Kuressaares Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kui Tuulte Roosi automaattanklas peaks plahvatama bensiinitsistern, ulatub selle purustav mõju pea poole kilomeetri kaugusele.

1. augustil Alexela Tuulte Roosi tanklas aset leidnud gaasilekke järel koostatud riskianalüüsi hinnangul mõjuks ümbruskonnale kõige laastavamalt bensiinitsisterni plahvatus, mis võib inimest vigastada kuni 434 meetri raadiuses ja tekitada purustusi 190 meetri raadiuses.

Plahvatuse maksimaalne ohuala - 434 meetrit.
Plahvatuse maksimaalne ohuala - 434 meetrit. Foto: Saarte Hääl

Sellise mõjujõuga on plahvatus vaid juhul, kui hermeetilises mahutis oleva aine temperatuur tõuseb märksa kõrgemaks selle keemistemperatuurist ja sellega kaasnev rõhu tõus purustab mahuti. Sellist plahvatust tähistatakse lühendiga BLEVE.

Tehnilise järelevalve ameti tehnika valdkonna nõunik Priit Poschlin ütles, et BLEVE tekib vaid juhul, kui mahuti või tsistern jääb pikaks ajaks laustulle.

"Selleks peab väga palju asju järjest valesti minema," viitas Poschlin taolise plahvatuse üliväikesele võimalusele.

Bensiinitsisterni plahvatuse korral jäävad ohualasse Merikotka tn 7 ja 3, Ranna tn 1 ja 2 ning Kotkapoja 5, 10 ja 12 korterelamud. Samuti Luha, Aia, Mere ja Lootsi tänaval õues viibivad inimesed. Kokku elab ohualas 525 inimest ja plahvatuse varaline kahju võib ületada 500 000 eurot.

Ranna 2 kortermaja elanik Anne-Ly Palts ütles, et igapäevaselt tankla ligidalolek temas muremõtteid ei tekita. Küll aga tekkis väike ärevus kuu aeg tagasi, kui tanklas leidis aset gaasileke. 

Lekkest sai Anne-Ly teada, kui õde Raplast helistas, tema oli lugenud selle kohta uudisteportaalist. "Siis tulin päris kohe koju, et kassi ja koera pärast aknad kinni panna, aga gaasilõhna ei tundnudki," rääkis Palts. 

Anne-Ly Palts
Anne-Ly Palts Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

1. augusti õhtupoolikul oli Tuulte Roosi tanklas leke, mille tagajärjel pihkus 25 minuti jooksul õhku autokütusena müüdavat gaasi. Leke mingit kahju ei tekitanud. Gaasi pihkumise põhjustas laadimisjärgselt tekkinud tõrge aurutagastusklapi töös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles