Tiirimetsa vana koolimaja sai kauaoodatud katuseremondi

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
LÕPUKS OLEMAS: Muidu tõsine inimene Anne Oeselg ei pea paljuks pärast kauaoodatud katuseremonti ka rahulolevat nägu teha.
LÕPUKS OLEMAS: Muidu tõsine inimene Anne Oeselg ei pea paljuks pärast kauaoodatud katuseremonti ka rahulolevat nägu teha. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Tiirimetsa vana koolimaja aastaid vihma läbilasknud katus läbis vastu sügist kauaoodatud remondi ja pidas edukalt vastu ka nädalatagusele lausvihmale.

"Käisin vaatasin, mitte tilka kuskilt pole läbi lasknud," räägib hoones tegutseva Tiirimetsa kodukultuuriseltsi Küünal juhatuse liige Anne Oeselg nädalavahetuse marulisest sajuhoost. 

Viimased kümme aastat lasi vana koolimaja katus tugeva saju korral mitmest kohast otse sorinal vihma läbi, ehkki väikesi parandustöid oli seal ka varem tehtud. Pea kõigis teise korruse ruumides imbus vesi lae pealt tubadesse. Naiste kannatus katkes, kui kevadel kukkus ruutmeetri suurune tükk laeplaate laest alla otse ühe öömajalise kõrvalvoodisse. Et kultuuriselts pakub koolimaja teisel korrusel majutust – näiteks peatus seal suvel kaks pealinna meeskoori –, siis oli viimane aeg midagi ette võtta. "Oli selge, et kui katust remontida ei õnnestu, siis on varsti võimatu majas tegutseda," tõdeb Anne Oeselg. Mõistagi pakub augustis tehtud katuseremont seetõttu seltsi liikmetele suurt kergendust.

Küünla seltsi kauaaegne juht Juuli Pihl ütleb, et katuseremont oli päevakorral pikka aega, aga ikka jäi asi raha taha. Öeldi, et majal pole nii suure kulutuse jaoks piisavalt rakendust. Lugu sai õnneliku lõpu tänu rahvasaadik Kalle Laanetile, keda Juuli katuseremondi eestkõnelejaks kutsus ja kes vallalt vajalikud 8000 eurot välja rääkis. "Ma olen Roolipiigade eestvedaja ja Kalle on meid kogu aeg aidanud," põhjendab Juuli, miks ta Ida-Saaremaalt pärit poliitiku lääneranniku külaseltsile appi kutsus. "Kalle ütles, et teeme ära, selle raha peab saama," räägib Juuli.

1936. aastal valminud Tiirimetsa koolihoones lõppes koolihariduse jagamine 1988. aastal, kui lapsed Salme uude koolimajja üle viidi. Tühjaks jäänud maja kasutas mõnda aega piirivalve, seejärel andis Salme vald maja rendile kodukultuuriseltsile Küünal. Seltsi eestvedamisel kaasajastati hoone vee- ja kanalisatsioonitorustik, elektrivõrk, ehitati duširuumid ja saun jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles