Uus Kuressaare lennuhange võib Nordica kõrvale jätta

Saarte Hääl
Copy
Nordica lennuk. Foto on illustreeriv.
Nordica lennuk. Foto on illustreeriv. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Maanteeamet võttis Tallinna–Kuressaare lennuliini uuel hankel lennuki vanuse hanketingimustest välja, mis võib Nordica tütarfirma Regional Jeti hankest kõrvale jätta, kirjutab rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Maanteeameti transpordidirektor Meelis Telliskivi selgitas, et lihtsuse huvides uues riigihankes lennuki vanusega enam ei arvestata.

"Me oleksime väga tahtnud seda sinna sisse panna, aga erinevad juristid andsid tagasisidet, et see on õigustühine, kui sinna selline lause sisse panna. Kui keegi selle kohtus vaidlustaks, oleks hange jälle edasi lükatud. Ja praegusel hetkel me ei taha, et see hange kohtuvaidluste koridori satub, nagu ta eelmine kord oli," ütles Telliskivi ERR-ile.

Nordica juhatuse esimehe Erki Urva sõnul on hanke peamised nõuded on ettevõtte jaoks pettumust valmistavad. "Ei hinnata absoluutselt kvaliteeti ja ei hinnata Saaremaa ettevõtjate soovi saada vähe korralikum, kvaliteetsem ja uuem lennuk sinna lendama," rõhutas ta.

"Muidugi on võimalik ka koostööd teha ja võib-olla leida kuskilt Skandinaaviast mingeid vanu ronte, millega sellist teenust pakkuda. Aga me ei ole päris kindlad, kas me tahame selle peale oma energiat raisata," lisas Urva.

Maanteeameti transpordidirektor Telliskivi loodab oma sõnul, et hankele teeb pakkumise neli kuni viis ettevõtet. Selleks annab talle kindlust teine hankes tehtud muudatus. Nimelt peletas mitmeid ettevõtteid eelmine kord eemale nõue näidata ära kindel lennuk ja kindel asenduslennuk. Nüüd niisugust nõuet ei ole ehk lennuk peab lihtsalt hanke nõudmistele vastama.

"Kuna paljud lennufirmad lendavad rotatsiooni erinevate lennukitega, siis ei ole neil võimalik tagada, et konkreetse pardanumbriga ABC 123 lendab kogu aeg Kuressaare liinil," märkis Telliskivi. See reeglimuudatus võiks Kuressaarde meelitada ka suuremaid lennufirmasid.

Maanteeameti uue väljakuulutatud riigihanke Tallinna–Kuressaare–Tallinna lennuliinile vedaja leidmiseks eeldatav maksumus on 16,8 miljonit eurot.

Amet otsib teenuse pakkujat alates 1. aprillist 2020 kuni 30. maini 2024. Pakkumisi saab hankele esitada 14. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles