Saaremaal on tänavuse muusikapäeva pilliks viiul

Saarte Hääl
Copy
Viiul.
Viiul. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tuleval teisipäeval, 1. oktoobril tähistatakse rahvusvahelist muusikapäeva ning Saaremaal on tänavu fookuses viiul.

Sellest, et viiulit on raske õppida, kõneleb ka eesti kirjanduslugu. Kes ei mäletaks Arno Tali õhkamist viiuli järele, kui õpetaja Laur sel nii kaunilt musitseeris. Kui Arno aga jõuluõhtul viiuli kingiks sai ja seda mängida püüdis, kostis ainult üks kole kääks.

Ometi on Eestis viiulit mängitud nii kaua, kui mälu ulatub. Ja mängitud on hästi. Imeliste muusikute hulka kuuluvad ka Mari-Liis Uibo koos Linda Anette Vertega.

"Minu silmis on tegemist kõige romantilisema instrumendiga, samas kõige tundlikumaga," ütleb Mari-Liis Uibo. "Viiul on kapriisne, tujukas, kohati lausa isekas ja samas kirgas, laulev, hell ja südamlik. Pilli kontrastid ja dünaamiline rikkus on lõpmatud, kui muusikul on filigraansust ja oskusi neid välja tuua. Iga päev lähed avastusretkele."

Muusikapäeva traditsiooni algatas 1975. aastal maailmakuulus viiuldaja Yehudi Menuhin, kes tahtis maailma muusika abil kaunimaks muuta. Eestis tähistatakse muusikapäeva Eesti muusikanõukogu eestvedamisel alates 2002. aastast.

Muusikapäeva tasuta kontserdid

  • 12.30 Kärla rahvamajas Mari-Liis Uibo (viiul), Linda-Anette Verte (viiul)
  • 12.45 Orissaare gümnaasiumis Sänni Noormets (viiul, laul), Maarja Soomre (meloodika, laul)
  • 17 Kuressaare lossi kapiitlisaalis Mari-Liis Uibo (viiul), Linda-Anette Verte (viiul), Sänni Noormets (viiul), Maarja Soomre (meloodika)
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles