Rändmeistrid andsid Kuressaare Laurentiuse kiriku kellale uue näo

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
UUS ILME: Priit Pihel näitab pea mehemõõtu sihverplaati, mis üsna pea koos seieritega taas oma kohale pannakse.
UUS ILME: Priit Pihel näitab pea mehemõõtu sihverplaati, mis üsna pea koos seieritega taas oma kohale pannakse. Foto: Raul Vinni / Saarte Hääl

Kuressaare Laurentiuse kiriku kella sihverplaadid on enamjaolt valmis ja paigaldatakse veel sel kuul.

Laurentiuse kiriku endine torn.
Laurentiuse kiriku endine torn. Foto: Tõnu Veldre/Saarte Hääl

Praegu võtavad Rändmeister OÜ töölised maha kirikutorni remondiks paigaldatud tellinguid ning vähehaaval paljastub seega ka uue vaskplekise rüü saanud kirikutorn.

Priit Pihel Rändmeister OÜ-st ütles, et kella sihvritele tehti korralik uuendustöö. Väsinud puitosad vahetati välja, eesmine osa löödi üle uue roostevaba plekiga ja värviti. Kellal on nüüd ka kullatud numbrid ja seierid.

Piheli sõnul järgib kella sihverplaadi väljanägemine kirikute traditsioonilist kullatud osadega stiili. Sihverplaatide parandamine ei olnud algselt üldse plaanis, kuid nende seisukord oli nii vilets, et töö võeti ikkagi ette.

Priit Piheli sõnutsi on numbriplaatidega kirikukell Eestis suhtelistelt haruldane nähtus. "See oli suur luksus," tõdes Pihel.

Vähehaaval linnarahva ette ilmuva kiriku vaskplekiga ülelöödud torni kohta ütles Pihel, et ei maksa imestada, kui ülemine tipuosa on tuhmunud ja alumine, nn seelikuosa läigib.

Asi on nimelt sellest, et tipuosas on plekk olnud kogu aeg ilmastiku meelevallas, alumisel osal oli kile ümber ja välisõhk pole seda veel mõjutada saanud. "Jõuluks on mõlemad osad ühtemoodi tumedad," kinnitas Pihel.

Kuressaare Laurentiuse kiriku torni uuendamistööd algasid eelmisel aastal ja on kokku läinud maksma 235 000 eurot, mis on poole rohkem, kui algselt plaanitud.

Remondi kallinemise põhjuseks oli ootamatu avastus, et torni puitdetailidest tuleb välja vahetada ligi 80 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles