Saaremaa vald valmistub kalakasvandust üle võtma

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Lõhe. Foto on illustratiivne.
Lõhe. Foto on illustratiivne. Foto: Urmas Luik

Et vältida 100 000 kala hukkumist elektrikatkestuse tõttu,  valmistub Saaremaa vald võlgades Kanissaare forellikasvandust üle võtma.

"Kui tuleb üle võtta, siis tuleb, kuigi teema on meie jaoks väga võõras ja esmakordne," ütles  Saaremaa abivallavanem Jüri Linde. "Paneme keskkonnaosakonna ja juristid ka tööle, et selleks olukorraks valmis olla," lisas ta.

Kalakasvanduse võimalik üleandmine Saaremaa vallale kerkis päevakorda möödunud nädalal, kui Eesti Energia sel kuul juba teist korda teada andis, et kavatseb võlgnikust kalakasvatajal voolu välja lülitada. Kui oktoobri alguses oli Kanissaare kalakasvanduse omaniku AquaMyk OÜ elektrivõlg 12 997 eurot, siis nüüd juba 17 222 eurot. Eesti Energia andis võla tasumiseks aega 15. novembrini. Vastasel juhul tuleb arvestada voolu väljalülitamisega, mille tagajärjel lämbub 100 000 kala.

Möödunud nädalal saatis Eesti Energia Saaremaa vallale ning veterinaar- ja toiduametile kirja, milles kutsub VTA-d vastavalt loomakaitseseadusele kalu omanikult ära võtma ja andma need üle Saaremaa vallale. Seejärel peab kalakasvanduse omanik kalad kas maha müüma või tapma VTA poolt nõutud viisil ja ajaks.

Jüri Linde sõnul kutsub vald esmalt kalakasvanduse juhid välja ja arutab võimalikke lahendusi. Linde sõnutsi pakkus kalakasvandus võla tasumiseks muudetud maksegraafikut ja loodetavasti saavad nad mingile kokkuleppele. Samas peab vald juba nõu ka VTA-ga, et saada juhtnööre olukorraks, kus vallal tuleb kalad üle võtta ja hakata sellega seotud kulusid kandma.

Kanissaare kalakasvanduse tegevjuht Priit Lulla ütles, et praegu kala ümber toimuv virvarr (listeeriaskandaal + üliodav Norra lõhe) on väiketootjad täiesti põlvile surunud nii saarel kui ka mandril. "Täna helistasin kõik tuttavad läbi, aga kalasöömist enam ei ole," lausus ta.

VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda ütles, et kalakasvataja peab kasvatama kalu nõuetekohaselt. Kui selleks peab olema kalakasvanduses elekter, siis tuleb see tagada ja maksta arveid. Kalda sõnul otsib VTA koos Saaremaa vallaga olukorrale lahendust. Võimalus, et kalakasvanduse ligi 100 000 kala voolu väljalülitamise tõttu 16. novembril lämbuvad, on Kalda sõnul teoreetiliselt olemas. Siiski tegutseb VTA selles suunas, et tragöödiat ei juhtuks. "Kas leidub keegi teine, kes kalad enda hoole alla võtab või jõutakse need enne seda realiseerida," rääkis Kalda, kelle sõnul on täpsemad plaanid veel paika panemata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles