"Pealtnägija" aitas lahendada Tagaranna sadama vaidlust

Saarte Hääl
Copy
AJALOOLISES TAGARANNAS suvitavad ka Euroopa kohtujurist Julia Laffranque ja Tallinna Linnateatri näitleja Andres Raag.
AJALOOLISES TAGARANNAS suvitavad ka Euroopa kohtujurist Julia Laffranque ja Tallinna Linnateatri näitleja Andres Raag. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kümmekond aastat tagasi asutasid Tagaranna elanikud MTÜ Vahuranna ja võtsid ette kodukülla väikesadama rajamise. Sadamast sündinud mitmest sasipuntrast üks lahenes nüüd tänu Eesti Televisiooni saatele "Pealtnägija".

MTÜ eestvedamisel valmisid 2013. aastal Rannaaugu sadama muul, kai, sadamahoone ja parkla, kuhu läks mõnikümmend tuhat eurot omaosalust ja 350 000 euroraha. 2014. aastal selgus PRIA pistelise kontrolli käigus, et eurorahaga tehti pettust ja 185 000 eurot nõuti tagasi.

MTÜ jaoks tähendas tagasinõue krahhi. MTÜ ainus vara – 15-aastane hoonestusõiguse leping – läks enampakkumisele. Ainsa pakkujana osales ja sai ka maja enda kasutusse OÜ Shinetes. Selle omanik on Lääne päästekeskuse juht Heiki Soodla, kellel Saaremaaga varasem kokkupuude puudub.

Tema plaan oli hakata Tagarannas tegelema kalaturismiga. Sadama abihoone, kus varem hoiti peamiselt kohalike võrke, ehitati ümber ja pakub juba enam kui aasta muu hulgas Airbnb kaudu majutusteenust. Kohalikele tuli aga külma dušina, et päästejuht peab enda omaks kogu sadamat. "Järgmine päev oligi sisuliselt selline tõlgendus, et OÜ Shinetes omandas kogu Tagaranna küla sadama," väljendas kohalik elanik Andres Tarvis pettumust.

Intriigi kese ongi siin: kas Soodla omandas 10 000 euroga õiguse tervele rohkem kui 400 000 eurot maksnud sadamale või ainult kuuri? Kohalikud ütlevad, et ainuüksi müügihind näitas, et leping puudutas ainult hoonet. Soodla leiab, et jutt käib krundist koos kõigega. "Sadamat ei ole võimalik opereerida ilma hooneta, kus on kõik sadama juhtimine, kommunikatsioonid, vesi, elekter. Samamoodi ei ole hoonet võimalik kasutada ilma sadamata," ütles Soodla.

Kui kohalik leht aastapäevad tagasi Tagaranna tehingust kirjutas, asus Saaremaa vallavanem Madis Kallas kohalike poolele. Kuid pärast õigusanalüüsi, mis valmis just "Pealtnägija" külaskäigu päevaks, pole ta enam nii kindel.

Ehkki Soodla raiub, et sadam kuulub temale, pole ta oma sõnul keelanud kohalikel seda kasutada. Soodla tahab sõlmida kohalikega tasuta kasutuslepingu, kuid kohalikud on umbusklikud.

Kui veel intervjuude tegemise ajal olid pooled üpris jäigad, siis pärast "Pealtnägija" külaskäiku hakkas toimuma kibekiire liigutamine ja teisipäeva pärastlõunal saadeti avalikkusele teade, et vald ja Heiki Soodla lõid käed.

Kokkuleppe järgi astus Soodla sammu tagasi ja tema kasutusse jääb hoone, paar paadikohta ja natuke maad ümberringi, ülejäänud sadam läheb vallale, kes annab selle kohalike käsutusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles