Kirjanduskonkursil "Serva pääl" laureaate nii saartelt kui ka mandrilt

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy

Saarte Hääle ja Kadi raadio korraldatud esimese kirjanduskonkursi "Serva pääl" laureaaditiitli pälvisid Piret Jaaks, Aarne Ruben, Olavi Antons ja Meeli Hallik.

Võistlusele laekus 26 autorilt 27 tööd, enamik lühiproosa, sekka ka luulevormis teoseid. Osalejaid oli nii saartelt kui ka mandrimaalt, oskuste poolest nii asjaarmastajaid kui ka kirjutamisega pikalt sina peal olijaid. 

Tööde tase oli kaunis ebaühtlane, laureaadid sõelus žürii lõpuks välja kümmekonna tugevama teose hulgast. Laureaaditiitli ja sellega kaasneva 250-eurose rahalise preemia saavad Piret Jaaks ("Hernesupp"), Aarne Ruben ("Tüdrukute saladused"), Olavi Antons ("Kotermann Rotterdamist") ja Meeli Hallik ("Kuivanud roos").

Eile Tartus oma järjekordse teatritüki esietenduseks valmistunud näitekirjanik Piret Jaaks ütles Saarte Häälele, et sai võistlusest teada kirjanike liidu kaudu ja see tuli täpselt õigel ajal. "Mul on ühes rannikuäärses külas üks väike talu ja sellega seoses oli üks lugu juba peas küpsemas. Seetõttu tundus see täiesti õige koht, kuhu kirjutada," lausus ta. "Saared ja saarerahvas olid teemad, mis mind sel hetkel nagunii kõnetasid."

Kirjaniku rannatalu ei asu saarel, küll aga paistavad sealt – Matsalu lahe kaldalt – kätte nii Saare- kui ka Hiiumaa. "See asetseb justnagu maailma äärel. Mul on ka mitmeid sõpru, kes elavad väikesaartel, mistõttu on saareelu mulle kogu aeg hästi hingelähedane olnud," nentis Jaaks.

Põhiliselt näidendite kirjutamisele pühendunud Piret Jaaks alustas aga just lühiproosaga. Tema novellikogu "Linnalegend" pälvis 2015. aastal Betti Alveri debüüdipreemia.  

Žürii liige Ülo Tuulik võrdles oma sõnavõtus kirjanikutööd päästepaadiga ookeanile minekuga. Paljudel ei õnnestu vetestiihiat ületada ja nad ei jõua kaldast kaugemale, aga mõnedel õnnestub üle üüratu vetevälja teisele poole välja jõuda. "Ärge lööge araks!" julgustas ta, kuid lisas, et selle töö vastu tuleb ka aukartust tunda.

Võistluse eesmärk oli ärgitada inimesi kirjutama saartest ja saareelanikest, sellest, mismoodi mõjutab inimesi meri ja merega piiratus ning teadmine, et saarel elades oled loodusele lähemal kui suurel maal. 

Enamikus teostes joonistus saarelisuse või ka laiemas mõttes suletuse teema ilusasti välja. Oli köitvaid ideid ja huvitavaid lugusid, päris mitmetes töödes hakkas silma hea keelekasutus."

Kel tänavu võistlusest osa võtta ei õnnestunud, saavad seda teha järgmisel aastal. Konkurss "Serva pääl 2020" kuulutatakse välja tuleval kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles