Riigil tuleb lennukite vanusepiirang üle vaadata

Saarte Hääl
Copy
Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Riigihangete vaidlustuskomisjon (VAKO) rahuldas Leedu lennufirma Transaviabaltika taotluse, milles ettevõte soovis Tallinna–Kuressaare lennuhankes lennukitele seatud 20-aastase vanusepiirangu tühistamist, vahendas ERR.

"Vaidlustuskomisjon leidis kõiki hanketingimusi nende kogumis hinnates, et 2000. aastal või hiljem toodetud lennuki kasutamist nõudev kvalifitseerimise tingimus ei ole õiguspärane," selgitas sel nädalal asja üle otsustanud komisjoni liige Mart Parind. Kvalifitseerimise tingimused on Parindi sõnul vahend kontrollimaks, kas pakkuja eeldatavasti suudab sõlmitavat hankelepingut nõuetekohaselt täita.

"Praegu ei ole maanteeamet hangitavat teenust sisustanud selliselt, et teenuse nõuetekohane osutamine eeldaks ilmtingimata mingile vanusepiirangule vastava lennuki kasutamist. Järelikult ei saa kindla vanusega lennuki kasutamine näidata pakkuja suutlikkust hankelepingut korrektselt täita," märkis Parind.

Parindi sõnutsi ei luba vaidlustuskomisjoni otsus lennuhanget läbiviival maanteeametil lennuki vanusepiirangut seadvat kvalifitseerimisklauslit hankesse jätta, kui amet teenusepakkuja kohustusi ei muuda.

VAKO otsuses on märgitud, et praegu on Euroopa Liidus aktiivses kasutuses ka lennukid, mis on toodetud 35 või enam aastat tagasi ja nimetatud lennukid omavad kõiki õigusaktides sätestatud õigusi teenindada liinilende ning neid lennukeid peetakse turvaliseks.

Maanteeametil on õigus VAKO otsus kohtus vaidlustada, kuid ameti liiklusdirektori Meelis Telliskivi sõnul pole seda veel otsustatud, sest uudis on alles liiga värske.

Transaviabaltika teenindab Tallinna–Kuressaare liini kevadel pikendatud lepingu alusel, kuna eelmine hange nurjus. "Praegu on plaan uude lepingusse jõuda alates järgmise aasta maist," ütles Telliskivi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles