Õpilasfirmad müüsid jõululaadal uudseid tooteid

Kristina Õun
, Reporter
Copy

Kuressaare ametikooli õpilaste jõululaadal Disainimajakas sai eile tutvuda õpilasfirmade põnevate ideede ja leiutistega ning viimaseid ka kaasa osta.

Kujundusgraafika 1. kursuse õpilased Tiiu Jalakas, Marily Salong ja Ingrid Põldemaa olid laadalauale laotanud näiteks käsitööna valminud prossid, Saaremaa motiividega puidust võinoad ning praktilised värvilükkajad või tuubitühjendajad, nagu tegijad neid ise nimetasid. “See vidin pannakse hambapasta- või värvituubi otsa, et sealt sisu maksimaalselt kätte saada,” selgitas Ingrid Põldemaa. Ta lisas, et nad aitavad laadal müüa ka Saare maakonna invaühingu liikumispuudega inimeste käsitööd. 

Teise kursuse kokaõpilased Ken Kristian Kirsiste, Hendrik Väinaste ja Kätriin Klee pakkusid laadal  kastmest küünlaid. Tegijate sõnul tuli nende idee Olde Hansa restorani kokalt. Küünlakastme retsept sündis aga õpilaste endi ligi kahe kuu pikkuse katsetuse tulemusena. Nüüd pakuvad nad salati- ja pearoakastet ning pihlakasiirupit. Küünlad pole pelgalt põletamiseks, vaid nendega saab ka päriselt toidule maitset lisada. “Meie küünlaid saab ka pärast laata soetada ning selleks on meil olemas Facebookis leht Kaste Kuubis,” ütles Ken Kristian Kirsiste, lisades, et nende endi jõulud mööduvad kindlasti kastmeküünalde põletamise saatel. 

Ehitusviimistluse 2. kursuse õpilased Kevin Kruuser, Raimond Põld ja Karl Erik Truumure olid laadal väljas Pritsumeeste-nimelise õpilasfirma pritsimistehnikaga lõuendile paisatud maalidega. “Möödunud aastal käis üks firma meil oma värve esitlemas ning pritsis neid näitena paberile. Mõtlesime, miks mitte rakendada sama tehnikat, aga lõuendi peale. Sealt see idee sündis. Nüüd teemegi eri värvigamma ja suurusega maale,” rääkis Kevin Kruuser. Pritsumeeste töödega saab Facebookis tutvuda Pritsumehedof lehel.

Tarkvaraarenduse 2. kursuse õpilased tutvustasid laadal enda loodud äppi RideB, millega saab pakkuda ja otsida sõiduteenust Saaremaalt mandrile ja tagasi. Karolin Pildeni sõnul küpses mõte tegelikult õpetaja peas, kuid tema andis ajanappuse tõttu selle hoopis õpilastele ellu viia. “Esialgu pidi see olema ühe tunni raames, aga mõtlesime, et miks mitte sellest midagi suuremat teha,” rääkis Karolin Pilden. “Kogu asja mõte on viia kokku inimesed, kellel on mandrile sõites autos ruumi,  ja need, kes parasjagu mandrile sõita tahavad. Sinna saab märkida sõidu algusaja, vabade kohtade arvu, sõidu hinna ja muu vajaliku. Inimesed, kes otsivad küüti, leiavad sealt endale vajaliku info.” Üksikasju saab kokku leppida jututoas. Õpilaste sõnul vajab äpp veel arendamist, ent juba veebruaris on lootust see kõigile kasutada anda. Infot õpilasfirma äpi arengute kohta saab Facebooki lehelt ÕF RideBy.

Laadal oli väljas ka Kuressaare ametikooli kuue õpetaja algatatud firma KUFI ehk kutseõpetajate firma, kellel on valminud omanäoline kõrvarõngaste kollektsioon. Samuti näitasid oma oskusi seitse väikelaevanduse eriala õpilast, kes panid oma firmale nimeks ÕF-Epöx ning hakkasid väikelaevaehituses kasutatavast epoksiidvaigust tegema ehteid, lõikelaudu ja võtmehoidjaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles