Saarele naasnud noor mees avab 3000-pealise kanala (1)

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
TÜHJALT KOHALT: Tanel Tang loodab esimesed mahemunad poelettidele tuua poole aasta pärast.
TÜHJALT KOHALT: Tanel Tang loodab esimesed mahemunad poelettidele tuua poole aasta pärast. Foto: Gunnar Siiner/Saarte Hääl

Noortaluniku toetuse saanud Tanel Tang (31) avab Koimlas 3000-pealise mahekanala, esimesed munad jõuavad ostjateni juba poole aasta pärast.

Minu eesmärk on Saaremaal kanamunatootmisele uuesti hoog sisse saada, ütles Tang, kes noortaluniku toetusena saadud 40 000 euro eest ostab kanala sisseseade. Kokku investeerib ta kanalasse 120 000 – 130 000 eurot. Investeeringu teine osa tuleb Maaelu Edendamise Sihtasutuselt.  "Alustan tühjade kätega, ainult enda teadmiste ja kogemustega." 

Tang elas pärast maaülikooli lõpetamist mandril, töötas maaeluministeeriumis ja erinevates põllumajandusettevõtetes. Müüs väetisi ja ostis kokku vilja, kuulus põllumeestele IT-teenust pakkunud Eesti idufirma VitalFields meeskonda. 

Mida aeg edasi, seda enam kiskus teda Saaremaale tagasi. Möödunud aasta alguses ostis ta Koimlas vana talukoha ja kolis sisse. Palgatööd teha ei tahtnud, otsustas hakata põllumeheks. Täiesti nullist, ilma haritava maata pole see mõistagi lihtne. 

Äriplaani jaoks numbreid kokku lüües tundus mahemunade tootmine kõige paljulubavam. "Tagasi juurte juurde, vaba intensiivtootmisest ja kemikaalidest," selgitas Tang, kes kavatseb võimalikult palju kasutada söödana just Saaremaal kasvatatud mahevilja.

Praegu on kanakasvatajal käsil tootmishoone ostmine, see jõuab jaanuariga loodetavasti lõpule. Et müügiprotsess alles pooleli, jääb hoone asukoht esialgu ärisaladuseks. 

Et kanade stressi leevendada ja seeläbi toodangut suurendada, pannakse sinna üles väikesed kiiged."

Kanalas hakkab munema 3000 kana, maksimaalne arv, mida mahetootmise reeglid lubavad ühes ruumis korraga pidada. 

Kanala tuleb täisautomaatne: söödaliin, joogiliin ja munaliin. 3000 kana hooldamiseks läheb vaja vaid ühte inimest, kes mune kord päevas sorteerib ja pakendab. 

Kui tavatootmises mahub  ruutmeetri peale 40 kana, siis mahetootmises tohib ruutmeetri peale panna kuni kuus kana. Tang ütles, et tema laudas on ruumi palju, nõnda tuleb siin ruutmeetrile mitte üle nelja kana. 

Lisaks peab mahetootjal olema iga kana kohta neli ruutmeetrit õuepinda. Et kanade stressi leevendada ja seeläbi toodangut suurendada, pannakse sinna üles väikesed kiiged. Need kiiged on ka tootja kaubamärgi peal ning munakarbi kujundusel. 

Kanala hakkab nädalas tootma 1400 kümnemunakarpi, mis loodetavasti müüakse põhiliselt  Saaremaal. Osa toodangust läheb müüki ka mandrile. Karp hakkab maksma sama palju kui teistel mahemunatootjatel, umbes 3.50. 

"Arvan, et mahetoodangul on iseenesest Eestis suur turg olemas," ütles Tang, kelle sõnul tulevad tema kanala esimesed mahemunad müügile loodetavasti maikuus. Üks muneja kana püsib tootmises keskeltläbi poolteist aastat. Siis jagatakse sulelised inimestele kodudesse. "Tapamajja ei tahaks saata." 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles