Kuressaare kuuseturul valikut küll ja veel

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
KUUSEMERES: Ivar Peegel on pooleteise päevaga müünud viis kuusepuud ja usub, et suuremaks kauplemiseks alles läheb.
KUUSEMERES: Ivar Peegel on pooleteise päevaga müünud viis kuusepuud ja usub, et suuremaks kauplemiseks alles läheb. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Veidi enam kui nädal enne jõule leidub Kuressaare erinevatel kuusemüügiplatsidel jõulupuid ilmselt igale maitsele. Hindades on vahed vaid mõneeurosed.

Kui enamjaolt müüakse Kuressaares kuuski, mis toodud mandril asuvatest kasvandustest, siis mõnes ootavad omanikku ka saaremaised isendid. Kaubaaida juures eile kauplemist alustanud Helko Tamm oli saanud napp tunnike müüa, kui esimene puu oli läinud.

Tema pakub nii metsa- kui ka kasvanduse kuuski. Kõik ühtviisi kaharad, kuid millegipärast kipuvad kliendid eelistama metsas kasvanud puid. Metsapuud ongi siin leiduvatest Saaremaal kasvanud, kasvanduse puud toodi Lõuna-Eestist.

Meetri hind on Tamme valiku seas metsakuuskedel 9–11 eurot, kasvandusest tulnud puudel aga 12 eurot. Kõrgeim võimalik – 2,5-meetrine puu – maksab hinnakirja järgi kas 27 või 30 eurot.

Saare Selveri juures kaupleb mandrilt toodud kuuskede ja nulgudega Kristjan Pilv. Tema on samas kohas jõulupuid müümas juba neljandat detsembrit. Kuusemeeter maksab tal 15 eurot ja sama kõrge nulu saab 30 euro eest. Saarlased eelistavat aga kuuske. "Hinnavahe paneb asja paika," arvas Pilv.

Tema hinnangul läheb suureks müügiks vahetult enne jõule. Vähemalt on nõnda näidanud varasemad aastad.

Sama arvab müüja ka Auriga kaubanduskeskuse parklas. "Täna (eile – toim) saab täpselt nädal müügi algusest," ütles Alexander Lindberg Tarvis, kelle sõnul on nädalaga ostetud ca 30 puud. Temalgi on pakkuda kuuske ja nulgu. 

Kui mujal on puudel meetrihind, siis siin sõltub hind igast konkreetsest puust. Kõige pisema jõulupuu saab kätte 15 euroga. Inimesed on käinud aga küsimas ka 3-meetrisi kuuski ning neidki on alates tänasest saada – tööandja lubas tuua.

Maxima kaupluse juures jõulupuid pakkuv Ivar Peegel tunnistab, et praegu on müük veel kasin, kuid loodetavasti mitte kauaks. Tema oli eile teist hommikut kuuskedega väljas ning müünud oli ta selle ajaga viis puud.

Metsakuuse meeter maksab Peeglil 12 eurot. Kasvanduse puud on suuresti kahemeetrised ning nende eest tuleb välja käia 25 eurot, ehkki Peegel tunnistas, et mõni saab ilmselt ka 20 euroga ära antud.

Jaama tänaval koduhoovist kuuskede müügiplatsi teinud Oliver Sannik ütles, et temal läheb müük juba nüüd hästi. Puid on tal mitut masti ning kel soovi, neile leidub ka väga kõrgeid kuuski. Nulgusid temal pole, aga on mõned Serbia kuused – hõbedased ja kaharad.

Hindadega on Sannikul aga nii, et 1,8 m–2 m kuusk maksab 25 eurot, sealt edasi kuni 2,5-meetrine puu maksab 30 eurot ning veelgi kõrgemate eest tuleb välja käia 40 eurot.

Kuuse võib ka ise metsast tuua

Riigimetsamaalt on ka tänavu võimalik jõulukuusk ise välja valida, maha saagida ja koju tuua. Lubatud ja keelatud aladega riigimetsa kaardi leiab RMK kodulehelt.

RMK Saaremaa metsaülem Jaan Prants ütles, et Saare maakonnas toovad inimesed endale kuuse siiski rohkem erametsast. “Riigimetsa on Saare maakonna metsadest umbes kolmandik ja raiekeeluga metsade osakaal on suurem,” märkis Prants.

Eraldi statistikat raiutud jõulukuuskede osas RMK maakondade lõikes ei tee. Üle Eesti viidi 2018. aastal riigimetsast kokku 9700 jõulukuuske. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles