Mure kodude ohutuse pärast sunnib inimesi suitsuandureid ostma

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
NÕUTUD KAUP: Kuressaare Rae Konsumi juhataja Marju Leedo sõnul leiab nende poest nii suitsu- kui ka vinguanduri.
NÕUTUD KAUP: Kuressaare Rae Konsumi juhataja Marju Leedo sõnul leiab nende poest nii suitsu- kui ka vinguanduri. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Pärast traagilisi tuleõnnetusi on suitsu- ja vingugaasiandurite müük kasvanud ka Saaremaa kauplustes.

Veel paar päeva tagasi saanuks Kuressaare Rae Konsumi majapidamistarvete osakonnast osta suitsuandurit vähem kui kuueeurose soodushinnaga. Eile polnud enam soodushinnast teavitavat siltigi. Küll aga võis sealtsamast soetada 6,99 eurot maksva suitsuanduri ning 19,99-eurose hinnaga vingugaasianduri.

"Praeguseks on kõik soodushinnaga suitsuandurid läbi müüdud," ütles kaupluse juhataja Marju Leedo.

Tema sõnul võib suurema nõudluse põhjus peituda inimeste suuremas mures enda ja oma kodu pärast. "Kuna viimastel nädalatel on juhtunud mitu ränka tuleõnnetust – üks ka Saaremaal Läätsal –, tahavad inimesed oma ohutuses kindlad olla," lausus Leedo.

Saaremaa tarbijate ühistu (STÜ) kaubandusjuhi Marika Mägi sõnul on ühistu kauplused detsembri 16 päevaga müünud suitsu- ja vingugaasiandureid üle kahe korra rohkem kui novembris. 2018. aasta detsembri kogumüügist moodustab see siiski vaid 46,6%, tõdes Mägi.

"Statistika järgi ostetakse neid seadmeid enam just kütteperioodil, kõige rohkem detsembris," ütles Mägi. "Nii oli see ka mullu novembris ja detsembris."

Mägi sõnul on suitsu- ja vingugaasiandurid müügil kõigis STÜ toidu- ja esmatarbekauplustes ning ka Saaremaa kaubamajas.

Tamrex Ohutuse kommunikatsiooni- ja personalijuhi Diana Karmo sõnul on põlengust ja vingugaasist teavitavate seadmete müük hoogustunud kõigis Tamrexi poodides, ka Kuressaare kaupluses, ning kasvanud hüppeliselt just pärast hiljutisi traagilisi põlenguid.

"Eriti puudutas inimesi Tartu lähedal juhtunud õnnetus, kus hukkus viieliikmeline pere."

Karmo andmeil uurivad ostjad varasemast rohkem ka selle kohta, kuidas vingugaasiandurit õigesti paigaldada.

Bauhofi tootejuht Sven Milli sõnul on huvi nii suitsu- kui ka vingugaasiandurite vastu viimastel nädalatel tuntavalt tõusnud.

"Selle kategooria käibed kokku kasvanud üle kahekümne protsendi," ütles Milli. "Eriti suur nõudlus on suitsuandurite vastu, kus müük on võrreldes mullusega lausa neli korda suurem."

Saaremaa päästepiirkonna juhi Margus Lindmäe sõnul on suitsu- ja vingugaasiandurite müük viimasel ajal tõesti kasvanud. "Sellele vaatamata leiame endiselt kodusid, kus seda elupäästjat veel ei ole," nentis ta.

"Vingugaasi- ja suitsuanduri vahel valida ei saa," rõhutas Lindmäe. "Suitsuandur, mille olemasolu nõuab ka seadus, teavitab tulekahjust. Vingugaasile suitsuandur aga ei reageeri."

Parim kingitus on see, mis päästab elu

"Praegu, mil jõulud saabumas, on suitsu- või vingugaasianduri ostmiseks hea aeg," leiab Saaremaa päästepiirkonna juht Margus Lindmäe. "Milline kingitus saaks olla parem kui elupäästev kingitus?"

Suitsuandur, mille olemasolu nõuab ka seadus, on tulekahjust teavitav abivahend. 

Tulekahjust peab teada saama võimalikult varases põlengustaadiumis, et jääks võimalus põlevast hoonest väljuda, päästjad kutsuda või ka ise väiksemat tulekahju kustutada.

Suitsuandurid tuleb paigaldada magamistubadesse ja väljapääsuteedele. Eriti oluline on suitsuandur magamistubades, sest õnnetused juhtuvad sageli just öösel. 

Väljapääsuteele paigaldatud suitsuandurid reageerivad ka teistes ruumides puhkenud tulekahjudele.

Vingugaasiandur on kohustuslik siis, kui kodus on gaasiküttekeha ning kui gaasiseadme suits juhitakse korstnasse. Päästeamet soovitab aga paigaldada vingugaasianduri ka kõikidesse neisse eluruumidesse, kus kasutusel ahi, kamin või pliit. 

Vingugaasiandur annab häirega märku kohe, kui vingugaasi kontsentratsioon õhus jõuab inimese tervist ohustavale tasemele. Kuna vingugaasi põhjustavad ebaõiged kütmisvõtted, tuletab päästeamet meelde, et kütteseadme siibrit ei tohi liiga vara sulgeda. 

Vara suletud siibri tõttu tuppa imbuv nähtamatu ja lõhnatu ülimürgine vingugaas on tappev. 

Avastada saab vingugaasi ainult vinguanduri abil. Suitsuandur vingugaasi ei tuvasta. Kütteseadme siibrit ei tohi sulgeda enne, kui puud on täiesti ära põlenud. Pärast ahju sulgemist on soovitav ruume tuulutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles