Jahtlaev Bellingshausen jõudis Antarktikasse (1)

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
60. LAIUSKRAAD: Antarktikasse jõudmisel tänas kapten Indrek Kivi Neptunit ja palus ka edaspidiseks tema toetust. Kivi seljataga seisab saarlasest mehaanik Märten Vaikmaa.
60. LAIUSKRAAD: Antarktikasse jõudmisel tänas kapten Indrek Kivi Neptunit ja palus ka edaspidiseks tema toetust. Kivi seljataga seisab saarlasest mehaanik Märten Vaikmaa. Foto: Maris Pruuli

Esmaspäeva õhtul ületas jahtlaev Admiral Bellingshausen 60. laiuskraadi, mida loetakse Antarktikasse jõudmiseks. Laeva meeskonnas on praegu kolm saarlast: kapten Indrek Kivi, mehaanik Priit Kuusk ning üks laeva reederitest, kuid samuti mehaanikukohuseid täitev Märten Vaikmaa.

Pootsman Maris Pruuli kirjutab jahi logiraamatus, et üle poole kardetavast Drake’i väinast on nüüdseks läbitud. Tema sõnul on Neptun neile armuline olnud ja Drake’i väin on hetkel meremeeste sõnutsi rahulik ja vaikne Drake’i järv.

Pruuli märgib, et 60. laiuskraadi ületamine oli pidulik hetk. "Kõlas laevasireen, laevapere kogunes tekile sinimustvalge lipu ette. Kapten Indrek Kivi tänas Neptunit meid seni nõnda hästi hoidmast ja palus tema toetust ka jäämägede vahele," kirjeldab Pruuli toimunut.

Antarktika 200 ekspeditsiooni raames lõunamandrile suunduva laeva eeldatav kohalejõudmise aeg on homme, 9. jaanuaril.

Pootsman kirjutas logisse täna öösel, et eile õhtul kell 20. 00 sisenesime Snow ja Smithi saarte vahelt Antarktika poolsaare saarestikku, Lõuna-Shetlandi arhipelaagi.

Esimesena külastatakse Ukraina Vernadski teadusjaama, kus Pruuli sõnul on vastavalt teel kohatud vene kaptenite infole on praegu head jääolud. Nende juhitud alused võtsid baasi juures uut aastat vastu. 2017-18 aasta vahetusel olid jääolud siinsamas sellised, et ei õnnestunud Vernadskini minna ka suure kruiisilaevaga Poseidon. 

Ukrainlaste juurest liigutakse inglaste Port Lockroy kaudu King George´i saarele.

Sinna saabub 20. jaanuaril ka Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid koos polaarteadlasest kliimanõuniku Timo Paloga.  

Koos meeskonnaga külastatakse Vene, Tšiili, Uruguai ja teiste riikide jaamu, kus kohtutakse teadlastega. 27. jaanuaril esitleb president Antarktikas Antarktika avastamise aastapäevale pühendatud 2-eurost käibemünti ja 28.01 Eesti-Vene koostööna valminud margiplokki, kus kujutatud Bellingshausenit ja Lazarevi. Kaljulaid lahkub Antarktikast 29. jaanuaril.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles