Noore tegija tiitlit jagab kolm saarlast

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy

Maakonna aasta noore tegija tiitli pälvis tänavu koguni kolm saarlast: Martin Vesberg, Grete Püvi ja Cariina Latkin.

Saaremaa, Muhu ja Ruhnu vallavalitsuse ning MTÜ Saaremaa Noorsootöö korraldatud tunnustusüritusel Thule kojas tõsteti esile noorsootöövaldkonda edendanud inimesi ja organisatsioone, silmapaistvamaid tegusid ja algatusi.

Aasta nooreks tegijaks kuulutatud 17-aastane Martin Vesberg on üle Eesti tuntud loodusehuviline, kes teeb videoklippe ETV "Osooni" saatele. "Saates kajastatavate lugude kaudu mõjutab tema tegevus Eesti inimesi ja sealhulgas noori," ütles Saaremaa vallavalitsuse noorsootöö ja huvihariduse peaspetsialist Lindia Lallo.

Oma uurimistööga sookure Saaremaa asurkonna rändekäitumisest võitis Saaremaa ühisgümnaasiumi kümnendik Martin õpilaste teadustööde riiklikul konkursil esimese koha. Vabariiklikul keskkonnaalaste uurimistööde konkursil pälvis ta aga II koha.

Mullu sügisel saavutas Martin üleriigilisel esseekonkursil "Metsa roll minu elus" I koha esseega "Mets õpetab, kuidas elus käituda".

Martin on edukalt osalenud erinevatel aineolümpiaadidel, luulekonkurssidel ja mälumängudes, tegeleb muusika ja rahvatantsuga ning purjetab.

Samuti aasta noore tegija tiitli pälvinud 25-aastane Grete Püvi avas mullu G-Sushi nimelise sushikohviku.

"Kokaks õppinud Grete on eeskujuks teistele noortele – kui leiad üles oma anded, saad luua iseendale oma unistuste töökoha," ütles Lindia Lallo.

Kolmas aasta noore tegija aunimetuse saanu, Valjala põhikooli 9. klassi õpilane Cariina Latkin on saavutanud esikohti nii maakondlikel kui ka vabariiklikel olümpiaadidel. Cariina on kooli õpilasesinduse president ning Saaremaa kodutütarde Valjala rühma vanem. Ta käib Kuressaares Spordikomitee trennis, pildistab, tegeleb sukeldumisega, osaleb spordiüritustel ja noorteprojektides.

Aasta noortevaldkonna tegija Triin Arva on juba seitse aastat korraldanud noorte ettevõtlikkust edendavat sarja ja äriideede konkurssi Saaremaa Päike. Ta on teinud koostööd töötukassa Saaremaa osakonnaga, noortekeskuste ja koolidega, juhtinud kohalikke ning rahvusvahelisi noorteprojekte, samuti veab ta "Ettevõtliku kooli" maakondlikku tegevust.

Konkursikomisjoni hinnangul teeb Arva oma tööd suure südame ja sisemise motivatsiooniga. "Ta on uuendusmeelne ja loominguline inimene, kellel on lennukad ideed ning ta julgeb teha ettepanekuid, mis noori kõnetavad," ütles Lindia Lallo.

Aasta noortevaldkonna tegu on Muhu noortefestival. Teist korda mullu augustis toimunud festivaliga tähistasid muhulased rahvusvahelist noortepäeva. Osaleda sai mobiilifoto, jooga-, keraamika- ja õhkraja akrobaatika töötubades. Muhu noortevolikogu vedamisel toimusid mini-osaluskohvik ning võrkpallivõistlus Muhu vallavolikogu ja -valitsuse ühisvõistkonna vastu.

Aasta noortevaldkonna toetaja Coop Saaremaa on võimalusel toetanud nii noori kui ka noortega tegelejaid. Coop on tööd pakkunud ka 13–14aastastele noortele, kel rakendust leida keeruline. Mullu oli Coop Saaremaa Öpilasmaleva suuremaid  tööandjaid, pakkudes tööd 16 malevlasele.

Lindia Lallo sõnul esitati nelja kategooria peale kokku 30 kandidaati. Tiitlisaajad valis välja konkursikomisjon, kuhu kuulusid Helle Kahm, Maidu Varik, Roos Marie Karmel Pšenitšnaja, Sandra Beljakov, Pille-Riin Laaneväli ja Lindia Lallo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles