Muhu tikandimeistri Leida Kirstu mustrid on jõudnud sajasse riiki

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
Tikkimine. Foto on illlustreeriv.
Tikkimine. Foto on illlustreeriv. Foto: Margus Ansu

Veel enne, kui Leida Kirst oma esimesed tähed kirja sai, joonistas ta vihikusse lillemustreid. Nüüd teatakse Muhu käsitöömeistrit siinse tikandi hoolsa talletaja, looja ja arendajana. Interneti vahendusel on tema armastusega loodud ja kogutud mustrid jõudnud tuhandete rahvakunstihuvilisteni kogu maailmas. 

Leida Kirst
Leida Kirst Foto: Erakogu

Igaküla Ansu-Matsi vanaperenaine, kes täna 90 aasta juubelit tähistab, töötas aastakümneid rahvakunstimeistrite koondises Uku. Ta on avaldanud mitu mahukat teost, mis pühendatud tikandile. Kümne aasta eest nägi ilmavalgust värvifotodega kogumik “Muhu tikand”, mõned aastad hiljem aga “Suur tikandiraamat”, mille tarvis tõi meister sahtlitest ja kohvritest välja elu jooksul tikitud esemeid. Sealt leiab Muhu mustreid, pidulikele esemetele sobivaid õnnetoovaid lillemustreid, kujundeid, millega passib kaunistada nii rõivaid kui ka kotte, prosse ja susse. Leida pole raamatuis piirdunud üksnes mustritega, ta on ära toonud ka juhiseid mustrite paigutamiseks ning õpetanud, kuidas tikkimispisted käivad. 

Kümmekond aastat tagasi tuli käsitöömeistri tütrepoeg Toomas Ligi aga välja ideega memme mustrid ja kompositsioonid internetis ühtseks õppekeskkonnaks koguda. Kui raamatusse mahub umbes 150 kujundit, siis e-kursusesse sai kogutud üle tuhande erineva mustri, ka selliseid, mida raamatus olnuks raske ära trükkida. Lisaks veel üle 15 tunni videoõpetusi, mis keskenduvad igale detailile eraldi. “Olgu selleks viljapea või avanev sinilill,” märkis Ligi. 

Leidale idee meeldis: “Need mustrid saidki tehtud selleks, et neid ikka kasutatakse. Lauasahtlis hoidmine ei lisa nendele mingit väärtust,” märgib tänane juubilar. Kaks aastat hiljem sai e-õppekeskkond valmis ning nüüd on seda külastanud huvilised rohkem kui sajast riigist. Internetiõpe ei tunne riigipiire.

Kuigi viletsamaks muutunud silmanägemine ei luba tunnustatud käsitöömeistril enam tikkimisnõela kätte võtta, tunneb ta ometi, et on saanud oma lapsepõlveunistuse täide viia, tundnud rõõmu värvimängust ning mõistnud särava mustri saladust. 

Saarte Hääl ja Kadi raadio soovivad juubilarile mõtteerksust, tervist ja rõõmu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles