Kuressaare naise kirjavahetus saksa sõjavangidega sai raamatuks

Saarte Hääl
Copy
"Väike mamma".
"Väike mamma". Foto: http://pood.rahvaraamat.ee

Täna olid kõik huvilised oodatud Kuressaare Rahva Raamatusse, kus esitlusele tuli kohaliku proua raamat "Väike mamma", mis koondab Kuressaare naise kirjavahetusi saksa sõjavangidega.

Raamatut tutvustas selle koostaja Roland Tõnisson, kes avastas kirjavahetuse Kuressaare Nikolai kirikutorni kapist.

Nii nagu raamatu „Väike mamma“ koostaja Roland Tõnisson eessõnaski ütleb – võib olla üsna kindel, et juhuseid siin ilmas pole. Kui tema käsi Kuressaare Nikolai kirikutorni kapis vihikupakile sattus, oli aeg küps, et neis peituvatele kirjadele taas päevavalgust heita. Saksakeelseid ridu ja üle 70 aasta taguseid kuupäevi nähes oli Tõnissonile selge, et tegu on erakordse leiuga. Tegemist oli Kuressaare proua ja Saksa sõjavangide vahel aset leidnud kirjavahetusega, mis oli teadmata põhjusel lapse hoolika käekirjaga koolivihikutesse ümber kirjutatud.

Raamatu keskse tegelase, proua S-i enda poeg sundmobiliseeriti ning ta jäi veidi hiljem Sinimägede lahingutes kadunuks. Kuressaare naise igatsus oma poja järele ja soov jagada emalikku hoolt jookseb katkematu niidina läbi terve kirjavahetuse – ta riskis paljuga, et pidada ühendust sakslastest sõjavangidega.

Lugeja saab aimu, milline oli vaenlase küüsi langenud meeste elu sõjaeelsel Saksamaal, milliseid tundeid ja ahastust tekitasid meeletu koduigatsus ja siinne vangipõli. Kirjades jookseb läbi sümpaatia ja igatsus millegi järele, mis aitaks taluda elu kurnavat karmust, tuletades meile meelde, et inimlikkus ei kao kuhugi ka rasketel aegadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles