Antarktika ekspeditsioon jõudis teekonnal sihile

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
EV100: Eesti Vabariik 100 tähistamine lõpeb pühapäeval Tartu rahu aastapäevaga. Ühena viimastest paikadest sai juubelisildi Antarktika Bellingshauseni jaam. Sildi panid paika ekspeditsiooni juht Tiit Pruuli ja kapten Indrek Kivi.
EV100: Eesti Vabariik 100 tähistamine lõpeb pühapäeval Tartu rahu aastapäevaga. Ühena viimastest paikadest sai juubelisildi Antarktika Bellingshauseni jaam. Sildi panid paika ekspeditsiooni juht Tiit Pruuli ja kapten Indrek Kivi. Foto: Presidendi kantselei

Teisipäeval Antarktikas selle avastamise 200. aastapäeva tähistamisega jõudis juulis Roomassaarest pidulikult teele saadetud ekspeditsioon eesmärgini. Admiral Bellingshauseni baasi paigaldati ka EV100 silt, mis Saaremaalt kaasa võetud. 

Antarktika 200
Antarktika 200 Foto: Saarte Hääl

Kadi raadio “Keskpäeva” saates Tõnis Kipperile antud intervjuus rääkis ekspeditsioonilaeva kapten Indrek Kivi, et pidupäeva tähistamine läks Antarktikas igati hästi. Admiral Bellingshauseni baasis toimus pidulik üritus, kuhu kogunesid ümberkaudsete baaside esindajad. Esitleti Eesti-Vene ühismarki ja laud oli kaetud hea ja paremaga. 

Kapten Kivi tõdes, et Eesti presidendist madrus Kersti Kaljulaid oli pidulikul sündmusel kõrgeim kohalviibiv ametiisik. Venemaad esindas loodusressursside minister. 

Eesti tutvustamise ja keskkonnateemadele tähelepanu juhtimise ülesanne sai reisil kapten Kivi sõnul täidetud. Kliima soojenemise fakti ei saa Kivi sõnul kindlasti eirata. 

Ta tõi näiteks USA Palmeri jaama lähistel olevad liustikud, mis on viimaste aastate jooksul jõudsalt sulanud ja millest on tulnud välja uusi saari. Indrek Kivi jaoks oli Antarktikasse sõit omalaadne sihtmärk: see oli viimane kontinent, kus ta veel laevaga käinud polnud.

Antarktika osa on reisil nüüdseks lõppenud ja osa madruseid, sealhulgas Kersti Kaljulaid, teel koju. Hetkel oodatakse soodsat ilma, et alustada Drake´i väina ületamist, sihiks Uruguay pealinn Montevideo. 

Kapten Kivi möönis taas kord, et Drake´i väin on maailmas üks ohtlikumaid mereteid ning selle ületamiseks tuleb väga täpselt ilma passida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles