Lapsed sattusid hasarti küünlaümbriste kogumisest

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
SUUR TÖÖ: Triin Sepp poleks osanud uneski näha, et lapsed sellise innuga küünlaümbriseid koguma asuvad.
SUUR TÖÖ: Triin Sepp poleks osanud uneski näha, et lapsed sellise innuga küünlaümbriseid koguma asuvad. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Looduse säästmise kampaania "Teeküünla ümbris pole prügi!" innustas Saaremaa ja Muhu lapsi sedavõrd, et kokku koguti sadu kilogramme alumiiniumist ümbriseid.

Kogumiskampaania eestvedaja Triin Sepp vedas eile hommikul Sikassaare Vanametalli juba kolmandat autotäit küünlaümbriseid. "Praegu tõin Kuressaare gümnaasiumist (KG) kogutud ümbrised ära ja auto oli täitsa punnis täis," naeris Sepp järjekordset kotitäit autost välja sikutades.

Päris kõik ümbrised pole tal koolidest-lasteaedadest ja eraviisiliselt koguma asunud laste-noorte käest veel kokku kogutud. Seega, kui eilne ülekaalutud saak oli 177 kg, siis sellele võib juurde arvata veel ilmselt umbes sama palju. "Kõige rohkem on praegu toonud KG 4.c klass – 14,75 kg," ütles Sepp.

Sepa sõnul on alumiiniumist teeküünalde kogumisel ja vanametalli viimisel üllas loodushoidlik eesmärk. "Alumiinium ei lagune looduses kunagi ja prügist on neid ümbriseid hästi raske eristada, sest nad kaaluvad alla kahe grammi – andur ei leia neid lihtsalt sorteerimise käigus üles," rääkis Triin Sepp.

Samas on alumiiniumi pluss just see, et ta nii vastupidav on. "Sellest ehitatakse lennukeid ja kõiki selliseid asju, mis peavad olema kerged, ent vastupidavad," selgitas kampaania eestvedaja. Nii lähevad ka kogutud küünlaümbrised sulatamisele ja seejärel ümbertöötlemisele.

Taolist kampaaniat on Sepa sõnul varasematel aastatel korraldatud üle Eesti. Sedakorda otsustas ta läinud sügisel ise asja käsile võtta ja noori koguma innustada Saare maakonnas. "Mõtlesin, et hea, kui paarsada last asjaga kaasa tuleb, aga nüüd on neid juba üle tuhande!" rõõmustas Triin Sepp. "See on nii suur asi, kui vaadata, kuidas see lastele korda on läinud," leidis ta. Seda enam, et ta pole kordagi välja hõiganud, mis kogujatele auhinnaks võiks olla.

Tänu eraettevõtjatest sponsoritele ja ümbriste eest vanametalli kokkuostust saadavale rahale saavad lapsed loomulikult tunnustatud, kinnitas Sepp.

Toetusetaotlus sai tehtud ka Saaremaa vallavalitsusele. Valla meediaspetsialisti Merike Pitka sõnul laekus taotlus alles hiljuti. Eilsel valitsuse nõupidamisel arutati seda ja järgmisel teisipäeval läheb see ilmselt otsustamisele valitsuse istungil. Tema sõnul kaaluti kampaania osalist toetamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles