Ülar Tänak: Trigon õpetas, kuidas kulude ja tuludega toime tulla

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
UUED OMANIKUD: Isa ja poeg Ülar ja Janar Tänak plaanivad Kärla farmi vahepeal seiskunud arenguplaanid ellu viia.
UUED OMANIKUD: Isa ja poeg Ülar ja Janar Tänak plaanivad Kärla farmi vahepeal seiskunud arenguplaanid ellu viia. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kärla piimafarmi ostnud Ülar Tänak hindab kõrgelt endise omaniku majandamisoskust ja kavatseb seda ettevõtte juhtimisel ka edaspidi kasutada.

Esmajoones tõstab Tänak esile Kärla farmi endise omaniku Trigon Dairy Farming Estonia ettevõtete juhtimisaruandeid, milliseid enamik Saaremaa piimatootjaid kindlasti ei kasuta. “See on sisuliselt aastaeelarve,  aga väga detailselt lahti kirjutatud,” lausus Tänak. Seal on kirjas kõik: kuidas loomad liiguvad, kuhu põllule mida külvata. 

“Planeerin, millal loomad poegivad, mitu pullvasikat, mitu lehmvasikat, kui kiiresti nad kasvavad, millal uuesti poegivad,” loetles ta.

Trigoni piimafarmid teavad täpselt, mis neil tootmises ja jooksvate kuludega parasjagu toimub. Igasugused kõrvalekalded tulevad kiiresti ilmsiks. Näiteks kui farmi elektrikulu hakkab ootamatult kasvama, siis selgubki, et automaatika jupsib ning mingi riistapuu jääb pidevalt tööle.

Aastaks etteplaneeritud kulude ja tuludega juhtimisaruanne aitab vältida emotsionaalseid oste, mida muidu sageli ette tuleks. Kui sul seisab ikka raha arvel,  siis eks ikka tekib kiusatus midagi soetada. “Ma tahaksin palju asju osta, kasvõi uue laudagi kohe ehitada,” ütles Tänak.

Põllumajandus on väga hooajapõhine. Täna võib sul arvel seista korralik summa, kuid kuu aega hiljem on see kulunud väetiste, taimekaitsevahendite või millegi muu vajaliku ostmiseks. 

Saagikoristuseni jääb veel kõvasti aega, tükk aega kulub ka selleni, kuni viljaraha ükskord arvele laekub. 

Tootja peab alati arvet pidama, et ta ühel hetkel miinusesse ei jookseks. Juhtimisaruanne tagab, et põllumees tegutseb läbimõeldult. 

“Põhiasi on jälgida, et arved oleksid kogu aeg makstud ja kõik tootmiseks vajalik tehtud,” rääkis Tänak.

Loomulikult teeb elu korrektuure ja kui majanduses midagi muutub, siis tuleb sellega arvestada.

Trigoni kontserni eeliseks oli seegi, et kõik vajalik osteti sisse hulgi ja odavamalt.

Iseseisvuse plussiks peab Tänak õigust ise otsuseid langetada: eks kohapeal paista kõige paremini silma, mida on vaja teha ja kuhu liikuda. “Trigon panustas ikkagi mandri farmidele ja siin midagi väga ei arendatud. Nüüd saan edasi minna.”

Pärast Kärla põllumajandusosaühistu müüki kuulub Trigonile endiselt Eesti piimanduse kaks absoluutset tippu – osaühing Kaiu LT ja aktsiaselts Väätsa Agro, neist esimene Eesti kõrgeima piimatoodanguga ja teine Eesti suurim piimafarm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles