Külaselts võttis kaluritelt üle Sandla puhkeala arendamise

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
VÄÄRIVAD PAREMAT: Kukessaare rannast saab merele ka praegu, kuid paatide hoiutingimused on väga halvad.
VÄÄRIVAD PAREMAT: Kukessaare rannast saab merele ka praegu, kuid paatide hoiutingimused on väga halvad. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Sandla puhkeala arendamisel aasta lõpus juhtohjad käest andnud MTÜ Sandla Sadam asemel veab ettevõtmist nüüd kohalik külaselts.

MTÜ Sandla Sadam juhatuse liikme Riho Mägi sõnul loobusid nad projekti eestvedamisest, kuna külarahvas soovis lisaks sadamaala kordategemisele ka külaplatsi uuendamist. Mägi sõnul ei tundnud ta end külaplatsi uuendamise koha pealt piisavalt pädevana ning asjaajamise võttis üle MTÜ Sandla Külade Selts. “Külaseltsis on rohkem rahvast koos ja sellevõrra rohkem ideid,” nentis Mägi. Ka suurendab külaseltsi plaanide laiem kandepind toetusraha saamise tõenäosust.

Sandla külade seltsi juhatuse liige Annely Õisnurm ütles, et lisaks sadamarajatiste, võrgukuuri ja sadamahoonete ehitamisele tahavad nad külaplatsile püsti panna varjualuse ja lava, ehitada võrkpalliplatsi ning laiendada parklat. Praegu on alal kuivkäimla ja riietuskabiinid, parkla, jaanituleplats ning pallimänguplatsid. Nii sadam kui ka külaplats asuvad Puhkeala katastriüksusel, mille pindala on 4,13 ha.

Sandla külade seltsi juhatuse liige Annely Õisnurm
Sandla külade seltsi juhatuse liige Annely Õisnurm Foto: SH
Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl
Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Õisnurme sõnul on Sandla puhkeala kohalikele inimestele tähtis paik. Vähemalt pool sajandit on külaplatsil tehtud jaanituld, samuti korraldatakse seal suguvõsa kokkutulekuid, jahimeeste kokkusaamisi ja sünnipäevi. Ka sadama kordategemine on oluline. Sadamakohast käiakse merel ka praegu, kuid paate pole eriti kusagil hoiustada.

Puhkeala arendamine eeldab detailplaneeringu koostamist. Kuna kinnistu asub Laidevahe looduskaitsealal, siis eeldab osa plaanide eluviimine ehituskeeluala vähendamist. Eelkõige võib ehituskeeluala pärssida külaplatsi ehitusplaane. Millal Sandla puhkeala valmis saab, ei osanud Õisnurm öelda. “Detailplaneering võtab aega ja rahastuse saamine võtab aega, vaatame, võib-olla kahe-kolme aasta pärast,” sõnas ta. Tööde maksumus sõltub sellest, kas keskkonnaamet lubab kõik plaanid ellu viia või jääb mõni asi keskkonnakaitseliste piirangute tõttu tegemata.

Sandla sadamakohast Kukessaare rannas hakati merel käima 1890. aastast. Nõukogude ajal püüti sealt kala Sandla rebasefarmi jaoks, samuti oli Kuressaares kalurikolhoosi Saare Kalur püügilüli. 1970-ndatest asus seal Tallinna juveelitehase ja Aste juveelitehase puhkekompleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles