Kopteriplatsist sai Eesti parim

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
TÖÖKS VALMIS: Uue platsiga paranesid ka kiirabi töötingimused. Fotol Gertrud Kirs, Jaan Oolu ja Angela Siinor.
TÖÖKS VALMIS: Uue platsiga paranesid ka kiirabi töötingimused. Fotol Gertrud Kirs, Jaan Oolu ja Angela Siinor. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Enam ei pea helikopterid maanduma Kuressaare haigla taga vesisel luhal, sest nüüd on haiglal meditsiinilendudeks mõeldud kopteriplats. Politsei- ja piirivalveameti kopter on platsi juba mitu korda kasutanud ja selle heaks kiitnud: kopter saab seal maanduda ja õhku tõusta iga ilmaga. 

Saaremaa abivallavanema Jaan Leivategija sõnul oli lennusalga esindaja talle platsi üle vaadates öelnud, et Eesti kõige hullemast kopteriplatsist on saanud Eesti parim. Mõtte haigla oma kopteriplatsist esitas esimest korda üksteist ja pool aastat tagasi Kuressaare haigla toonane juht Viktor Sarapuu.

Kuressaare Haigla kopteriplats.
Kuressaare Haigla kopteriplats. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kuressaare linna teenetemärgi omanik ja kunagine volikogu liige Enn Rettau seisis kopteriplatsi eest rohkem kui kümme aastat. Rettau võitluse taga oli suuresti isiklik kogemus: terviserikke tõttu vajas ta 1999. aastal kopterilendu Tallinna. Haigla kõrval asunud Kuressaare sanatooriumi kunagise juhina andis Rettau enda sõnul juba 1997. aastal platsi rajamise plaanile kooskõlastuse, kuid plaan ei saanud siis veel teoks. 

Eile ei varjanud mees telefonis oma rõõmu, et lõpuks ometi sai vahepeal juba lootusetuna tundunud ehitus teoks: “Ükskõik mis selle aja jooksul on olnud, see on unustatud. Tähtis, et plats on valmis!”

Lennusalga kopterite eskadrilli ülem Janar Aasma kinnitas, et tegu on tõesti väga hea, rahvusvahelistele nõuetele vastava platsiga, mida oli väga vaja: viimastel aastatel on siit tehtud ligi kuuskümmend lendu. 

Aastate jooksul rahapuuduse, planeeringuvaidluste ja pakilisemate probleemidega tegelemise tõttu soiku jäänud projekt sai uue hoo sisse 2019. aastal, kui riigieelarvest saadi selleks 200 000 eurot katuseraha. 117 071 eurot tuli lisaks maakondlike arengustrateegiate elluviimise toetusmeetmest. Ehitus maksis kokku 333 546 eurot, puudujääva summa lisas vald. 

Tulevikus on vallal kavas parandada ka 97 meetri pikkune Puusilla tee, mis viib haigla juurest platsini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles