"Vanemad lapsed on mulle palju abiks ja tunnevad väikesest õest suurt rõõmu"

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
RÕÕM PESAMUNAST: Vanemad lapsed Adeele ja Holger on ema Mari-Liisile abiks ja tunnevad väikesest Anettest suurt rõõmu.
RÕÕM PESAMUNAST: Vanemad lapsed Adeele ja Holger on ema Mari-Liisile abiks ja tunnevad väikesest Anettest suurt rõõmu. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Möödunud aastal sündis Saaremaa valda üle kolmesaja pisipoisi ja -tüdruku, neist kolmandik oma ema kolmanda või neljanda lapsena.

Kolmanda lapsena tuli ilmale 81, neljandana aga 21 beebit. Viiendaid lapsi sündis kuus ja kuuendaid kaks.

Tänavu on pere kolmandaid lapsi uute vallakodanike seas kuus ja neljandaid lapsi kolm.

Tulevik tundub turvaline

"See on väga tore, et nii paljudes peredes kolmandad ja neljandad lapsed sünnivad," leidis Kuressaare haigla vastutav ämmaemand Mari-Liis Aus, kes ka ise parasjagu pere pesamunaga kodune. "See näitab, et inimestel on oma tuleviku osas turvatunne – järelikult teeb riik perepoliitikat õigesti." Mari-Liisi oma perre sündis kolmanda lapsena mullu 13. detsembril pisitütar Anette.

"Leidsime, et meie peres võiks ka kolmas laps olla, ja ta tuligi – väga õigel ajal," ütles Aus. Mari-Liisi ja ta abikaasa Kristjani peres sirguvad ka 9-aastane Adeele ja kaheksane Holger.

"Vanemad lapsed on mulle palju abiks ja tunnevad väikesest õest suurt rõõmu," rääkis Mari-Liis.

Kas kolme lapsega on pere elu keerulisem korraldada kui kahe lapsega, ei oska Mari-Liis veel öelda. Tüürimehest abikaasa oli pärast pesamuna sündi pikalt kodus ning alles läks tööle tagasi. "Eks nüüd paista, kuidas toime tuleme," lausus Aus. Tema hinnangul ei tohiks see logistiliselt üle jõu käia: vanemaid lapsi kooli ja kodu vahet sõidutama ei pea, vaid poega tuleb kaks korda nädalas trenni viia. 

Et pere kolme lapsega majanduslikult raskemini hakkama saaks, pole Mari-Liis tunnetanud. "Anette on ju alles nii pisike ja tema vajadused väikesed," rääkis Aus. Teiste laste kõrvalt varakult tööle läinud Aus soovib jääda pesamunaga koju, kuni tütar saab kaheaastaseks.

Emast saab logistik

Riine Lootuse ja Lauri Suti perre sündis 19. juulil poeg Raju. "Kuna kaks last on juba suuremad, soovisime ka kolmandat," ütles Riine. Ta tunnistas, et kolme lapsega perele on kõige keerulisem korraldada sõite ja käike. 

Suuremad lapsed, seitsmene Hanna Rica ja neljane Harleth Marin, käivad küll lasteaias, ent erinevates trennides. Siis peab keegi suuremaid sõidutama ja keegi selleks ajaks  beebi juurde jääma. "Auto vahetasime suurema, seitsmekohalise vastu juba enne kolmanda lapse sündi," rääkis Riine.

Muid suuremaid kulutusi pole pere beebi sünni tõttu seni tegema pidanud – vanker, voodi ja muu vajalik sai tallele pandud tüdrukute beebiajast. "Eks lapse kasvades suurene ka väljaminekud," arvas Riine. Tartu ülikoolis lasteaiaõpetajaks õppinud Riine plaanib jääda koduseks, kuni Raju saab kolmeaastaseks. Ka tüdrukud läksid selles peres lasteaeda alles kolmestena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles