MÄLESTADES: Helmut Velviste

Saarte Hääl
Copy
Helmut Velviste
Helmut Velviste Foto: SH

21. oktoober 1933 – 12. veebruar 2020

Kolmapäeval sulges oma kodutalus Kuninguste külas igaveseks silmad lugupeetud põllumees Helmut Velviste.

Lapsepõlves mitu aastat Siberis elanud ja hiljem Orissaare rajoonilehes ajakirjanikuna töötanud Helmut juhtis aastakümneid kodukandis ühismajandeid.

“Väga mõistlik ja inimlik inimene,” iseloomustas Helmutit üks tema hea tuttav. “Helmuti silmis olid saks ja sant ühesugused, sest mõlema jaoks oli tal aega ja mõistmist, mõlemaid ta ka aitas.”

Visa saarlase tööd on väärikalt hinnatud. 2003. aastal pälvis Helmut Velviste Saare maakonna teeneteplaadi. Teda on autasustatud medaliga “Kalevipoeg kündmas”, mida elupõline põllumees eriti kalliks pidas.

Helmut Velviste 80. sünnipäeval ütles Orissaare suurmajandi kauaaegne peazootehnik Kati Nõu Saarte Häälele, et Velvistega oli võimatu konflikti minna. “Kui mina vahel ägestusin, siis Velviste rahulik toon tõi mind tagasi maa peale ja tavaliselt jäi tema seisukoht peale,” meenutas Kati Nõu toona.

Pensionieas võõrustas Helmut Velviste koos abikaasa Adelega külalisi Silla puhketalus. Kannatlikku meelt jagus tal nii majandit juhtides kui ka külalistele kodusaart tutvustades.

Helmut tundis elavat huvi kodukohas toimuva vastu. Igal kevadel osales ta Saaremaa turismiasjaliste õppereisil, oli kaasreisijatele mõnus vestluspartner.

“Helmut oli alati optimistlik, ei hädaldanud ega kurtnud kunagi,” ütles Helmuti naaber Laivi Laanet eile Saarte Häälele.

Helmut Velvistet tundnud inimestele jäävad temast helged mälestused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles