Maaomanik kahtlustab krundi sonkimises kratte

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
KES MAIUSTAS? Andres Sadama kohalik abimees Meelis Lindtrop näitab üht krundile saladuslikul kombel tekkinud auku.
KES MAIUSTAS? Andres Sadama kohalik abimees Meelis Lindtrop näitab üht krundile saladuslikul kombel tekkinud auku. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Üüdibe maaomanik Andres Sadam on püha viha täis: keegi on tema krundile uuristanud pool tosinat auku. Mees näeb süüd detektoristidel: "Metssiga ei kaabi poolemeetrist auku maa sisse!"

Viimati poolteist kuud järjest välismaal töötanud Sadam ei külasta Sõrves asuvat maatükki mitte iga päev. Krundil, kus võsa maha võetud, kaev puuritud, elekter toodud, tahab mees varsti ehitust alustada. Seetõttu oli suur tema pahameel, kui kinnistule ühtäkki augud tekkisid.

Sadam usub, et augud on kahejalgsete labidameeste töö. Segipööratud pinnases ei ole paraku näha ühtki inimese jalajälge. Küll on seal aga metssigade jälgi. Sadam nentis, et sead on aukude juures käinud küll, aga alles pärast inimesi. "Siga võtab pisikese juurika viie sentimeetri sügavuselt ja läheb edasi. Aga siin on ikka kivisid veeretatud," lausus ta.

Mehe sõnul leiab auke ka naaberkinnistutel. "See on ikka räige röövarheoloogia. Kõik, mis laiali tõmmatud, on jäetud laiali, midagi tagasi pole pandud," pahandas ta. 

Kui tõesti on tegu muististeotsijatega, siis seda, kas midagi ka leitud on, aukude juurest palja silmaga aru ei saa. "Aga küllap leiti, sest maapind on siin ju metalli täis. Pisut eemal, teisel pool kunagist raudteed oli küll väljakaevatud metallisodi laiali jäetud," ütles Sadam.

Maaomaniku arvates võis tema kinnistu otsijatele huvi pakkuda põhjusel, et Teise ilmasõja aegu läks sellest kandist läbi Ungru–Pagila tankitõrjeliin. "1944 oli rinne selle koha peal ka kümmekond päeva paigal. Eks nad seda militaarkola siit otsivad," nentis ta. Et selle kraami puudust sealkandis pole, kinnitab kasvõi see, et Saarte Hääle külaskäigu ajal vedeles aukudest vaid mõned sammud eemal kraavipervel täies elujõus lõhkekeha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles