Saaremaal toodeti eelmisel aastal 101 000 kilo mett

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
KULDSED AJAD: Maakonna juhtmesiniku Aimar Lauge sõnul on Saaremaal huvi mesinduse vastu enneolematult suur.
KULDSED AJAD: Maakonna juhtmesiniku Aimar Lauge sõnul on Saaremaal huvi mesinduse vastu enneolematult suur. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Möödunud aastal kogusid Saaremaa mesinikud 101 tonni mett, mida on rohkem kui ealeski varem.

“Arvan, et mesinduses on Saaremaal praegu õitseajad,” ütles Saaremaa meetootjate ühingu juhatuse liige Aimar Lauge.

Statistikaameti andmetel oli Saaremaal möödunud aastal 4000 mesilasperet, millise näitajaga paiknesid saarlased maakondade arvestuses Lääne-Viru (6700), Tartu, Pärnu ja Harju järel viiendal kohal. Saaremaa mesilinnud tootsid mullu kokku 101 tonni mett, eelneval 15 aastal jäid siinsed meesaagid 19–94 tonni vahele. Kõige rohkem mett said mullu tartlased – 199 tonni, saarlased oli kuuendal kohal. Kuivõrd riik hakkas maksma mesilasperede toetust, siis pannakse nüüd mesilasperede arv ja saagid palju täpsemini kirja.

“Tundub, et mesindus on praegu trendikas, kaua see lainehari kestab, ei tea.” - Aimar Lauge

Aimar Lauge sõnul on mesilasperede arv Saaremaal viimastel aastatel kasvamas, uusi mesinikke lisandub ka mandrilt ja olemasolevad mesinikud suurendavad tarude arvu. Kaks viimast aastat olid mesilastele soodsad ka ilma poolest. Meesaaki aitab suurendada tõuaretus, kaasaegsete mesindusvõtete kasutamine ja mesinike koolitamine. “Koolitused saavad ühe-kahe päevaga täis,” tõdes Lauge. “Tundub, et mesindus on praegu trendikas, kaua see lainehari kestab, ei tea.”

Lauge sõnul sai ta ise möödunud aastal saagiks rekordilised 10 tonni mett, mille müük edeneb aga visalt. Ukraina odav mesi lööb hinnad alla nii Baltikumis kui ka Põhjamaades. “Meehinnad kukuvad kolinal, mesinikel on praegu peenike pihus,” rääkis Lauge. Tema sõnul jääb tal osa möödunud aasta toodangust sel aastal müümata. “Ma ei ole kunagi rõõmustanud, kui on hea meeaasta, mulle meeldivad head meemüügiaastad,” märkis kogenud mesinik.

Tänavune talv oma ühtlaselt sooja temperatuuriga sobib mesilastele suurepäraselt. “Talvekaod on pea nullilähedased, selliseid talvesid võiks veel tulla,” lausus Lauge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles