Autospordifotograaf Timo Anis astub rallikarussellilt maha

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
SUUR TUNNUSTUS: Rallipiltnik Timo Anisele ulatati läinud kuul trofee eelmise hooaja parima rallifoto eest. Selle tegi ta Sardiinia rallil, kus jäädvustas Sebastien Ogier´d Citroëniga võidu kihutamas.
SUUR TUNNUSTUS: Rallipiltnik Timo Anisele ulatati läinud kuul trofee eelmise hooaja parima rallifoto eest. Selle tegi ta Sardiinia rallil, kus jäädvustas Sebastien Ogier´d Citroëniga võidu kihutamas. Foto: Sfitis Konstantinos/Saarte Hääl

Järgmisel nädalal peetav Mehhiko ralli on saarlasest autospordifotograafi Timo Anise jaoks 100. ja ühtlasi viimane WRC-etapp, mida ta jäädvustab. Samas ei välista ta, et jätkab ühel hetkel sealt, kus praegu asja pooleli jätab.

Timo Anise esimene autoralli MM-sarja ralli akrediteeritud fotograafina oli 2008. aastal Rootsis. "See on olnud absoluutselt suurepärane teekond. Olen õppinud ja näinud väga palju," ütleb Anis, kelle sõnul on kõik see muutnud teda inimese, kolleegi ja fotograafina.

Töötanud maailma tippu

"Oma unistuste, tahte ja sihikindlusega olen alustanud nullist ja töötanud ennast üles maailma absoluutsesse tippu," leiab ta. Anise lugu räägib sellest, et kui midagi elus väga tahta ja anda endast kõik, ei ole ükski mägi liialt kõrge. Samuti on see andnud talle eneseusku, millele toetudes saab uusi eesmärke seada. "Ma ei vahetaks seda kogemust mitte millegi vastu!"

Ta usub, et raske moment saabub tema jaoks ilmselt aprilli lõpus toimuva Argentiina ralli ajal, kui ta polegi enam rallil, vaid Eestis.

"Ma ei vahetaks seda kogemust mitte millegi vastu!"

TIMO ANIS

Anis on enda sõnul esimene eestlasest autospordi fotograaf, kes sellise tähiseni, nagu 100. järjestikune autoralli WRC-sarja etapp, jõuab. Ta on selle selle üle uhke ja tänulik. Ometi tundis ta sisimas, et praegu on sari end tema jaoks ammendanud.

"Olen selles karussellis keerelnud alates 2008. aastast ja teekonda alustades lubasin endale, et kui see töö muutub minu jaoks igavaks ja enam ei inspireeri, siis astun kõrvale," räägib Anis.

Praeguseks on see juhtunud. "Ärge palun saage minust valesti aru: ma olen absoluutselt nautinud kõike seda, mida olen teinud, saavutanud ning olen selle eest väga tänulik. Minu jaoks on aga aeg edasi liikuda ja võtta vastu uusi väljakutseid."

Anis astubki enda sõnul praeguse seisuga tervest rallimaailmast mõneks ajaks kõrvale, et puhata ja näha asja kõrvaltvaataja pilguga. "Vajan veidi puhkust, et mõned asjad enda jaoks läbi mõelda," ütleb ta.

Kindlasti aga näeb ta tulevikus, et kui tuleb huvitav ja asjalik pakkumine sarjas taas kaasa lüüa, et teha midagi suurt ja teistmoodi, on ta alati valmis kaasa mõtlema. "Ja kui kõik klapib, siis ka ise osalema," kinnitab ta.

Usk, tahe, pühendumine

Anisel on raske vastata küsimusele, milline senistest rallidest on olnud meeldejäävaim. "Olen seda alati võtnud kui teekonda. Minu jaoks on olnud põnev kõrvalt jälgida sportlaste arengut," räägib ta. Nende edu ja ebaedu ning kuidas ja kas see neid muudab. "See on äärmiselt põnev ja vahel ka südantlõhestav," tunnistab ta. "Pean väga lugu inimestest, kes on alati jäänud truuks ja toetanud sportlasi nii heas kui ka halvas."

Anis on veendunud, et usk, tahe ja pühendumine viivad meid elus edasi. "Selles spordis ei saavutata midagi üleöö ja kui me esimese mäe jalamil loobume, siis muutume tuuleks kõrbes... "

Seda, kas tema jaoks tuleb ka 101. ralli, Anis praegu lubada ei julge. "Pigem usun, et tuleb, sest mingid unistused on mul veel täitmata," arvab ta. Mis ja kus, seda näitab aeg. Praegu on saarlasest rallifotograaf aga tööd tegemas oma tuleviku nimel. "Olen otsimas uusi ideid, väljakutseid ja mõttekaaslasi, kellega ellu viia järgmised unistused!"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles