Abruka elanikud tahavad paremat mobiililevi

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Mobiilimast. Foto on illustratiivne.
Mobiilimast. Foto on illustratiivne. Foto: Peeter Kümmel

Saaremaa vallavalitsus palub veeteede ametilt luba paigaldada Abruka majaka külge mobiilsidesaatjad, et kehva levi parandada.

Abruka saarevahi Rein Lemberi sõnul on mobiililevi tõesti vilets – küll kõne katkeb, küll on kuuldavus kehv. “Mobiililt mobiilile kõnede korral tuleb vahel toast õue trepile hõikuma minna,” rääkis Lember.

“Vahel oma saare inimesele helistades on paremini kuulda hõikumist kui telefonist kostvat häält.” - Rein Lember

 “Vahel oma saare inimesele helistades on paremini kuulda hõikumist kui telefonist kostvat häält. Õnneks on mul saarevahina riigi raadiosidejaam, mis võimaldab suhelda ka siis, kui kaheks nädalaks on katkenud igasugune ühendus.”

Lemberi sõnul paigaldati Abrukale küll mast kiire interneti jaoks, ent kui seda tahta ka mobiilsidemastina kasutada, tuleks see kõrgemaks ehitada. “Kõrgemaks ehitamine omakorda nõuaks masti kinnihoidvate tõmmitsate jaoks maapinnal laiemat ala, aga siis tuleks selle jaoks kasutada eramaad,” ütles Lember.

Saarevahi hinnangul sobiks mobiilside parandamiseks hästi saare oma kõrgehitis – majakas, kuhu on veetud ka valguskaabel internetiühenduse jaoks.

“Selline mast võimaldaks levi ümber kogu Abruka saare ja ka Vahase,” ütles Lember.

Vallavalitsuse majandus- ja haldusosakonna juhataja Mikk Tuisk tõdes, et mobiilsideoperaatoritel endil erilist huvi saatjaid paigaldada pole, sest kliente on saarel vähe.

“Talvel on Abrukal stabiilselt kohal kuni viis inimest, kuid käib neid saarel oluliselt rohkem,” ütles Tuisk Saarte Häälele. Ta lisas, et suveperioodil kasvab inimeste arv Abrukal tuntavalt.

Tuisu sõnul soetaks ja paigaldaks seadmed operaator.

“Vald ehitaks välja optilise kaabli ja lisaks sobivad kinnitused majaka külge,” lausus Tuisk. “Veeteede amet saaks oma asjad siis lihtsalt sellesama optilise kaabli otsa liita.”

Tuisu sõnul saaks veeteede amet tänu optilisele kaablile ja mobiilside tugijaamale paremini oma majaka tööd jälgida. “Vajadusel saaks siis ka infot ilma kohta või video otsepildi merele,” lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles