Saarlastelt võetud proovidest pole koroonaviirust seni leitud

Kristina Õun
, Reporter
Copy
PALJUD SAARLASED, kes käisid eelmisel nädalal vaatamas saarlaste ja itaallaste vahelisi võrkpallilahinguid, hoidsid hinge kinni, kui kuulsid Itaalia mehi kodumaal tabanud palavikust. Õnneks olid nad vaid Saaremaal külmetunud.
PALJUD SAARLASED, kes käisid eelmisel nädalal vaatamas saarlaste ja itaallaste vahelisi võrkpallilahinguid, hoidsid hinge kinni, kui kuulsid Itaalia mehi kodumaal tabanud palavikust. Õnneks olid nad vaid Saaremaal külmetunud. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saarlastelt võetud viiest koroonaviiruse analüüsist võis eilse seisuga kahe kohta kinnitada: haigust pole!

Järgmisi analüüsivastuseid oodatakse Saaremaal pikisilmi täna-homme ja esimese positiivse tulemusega kaasneb kohe kõikide suurürituste korraldamise keeld. Nii kinnitas eile pärast nõupidamist vallajuhtidega Kuressaare haigla ravijuht Edward Laane

Hiina päritolu viirus Covid-19 on levinud mitmel pool Euroopas, eriti Põhja-Itaalias. Eestis oli eilseks koroonaviirus diagnoositud 13 inimesel. Samas on praegu soodus ilmastik ka teiste viirushaiguste levimiseks. 

"Kas koroonaviirus on Saaremaal?" küsivad lapsed vanematelt, nohused kolleegid saadetakse vastuvaidlemist sallimata kodusele ravile ja lõpuks ometi on kõik selgeks saanud korrektse kätepesu. Saaremaa apteekidest on ära ostetud kõik desinfektsioonivahendid. 

Inimeste närvid on pingul ning haigussümptomid endal või kaaskondsetel, halvemal juhul kuulujutud panevad fantaasia tööle. Läinud nädalal peeti Kuressaares võrkpallimängud, kus saarlaste vastaseks oli Milanost kohale lennanud Powervolley meeskond. Juba enne mänge teatati, et üks meeskonnaliikmetest jäi palaviku tõttu koju maha. Koroonaviirusest siiski ei räägitud.

Tänaseks on terve saapamaa karantiinis ja Itaalia spordiajakirjanikud andsid üleeile teada, et 8. märtsil tuvastati kõrgenenud kehatemperatuur viiel Allianz Powervolley Milano meeskonnaliikmel, nii mängijail kui ka meeskonna tugipersonalil. 

Peale palaviku muid sümptomeid ei esinenud, kuid siiski jäeti ära Kioene Padovaga toimuma pidanud mäng. "Kuigi puudub otsene seos koroonaviiruse hüpoteesiga, on nüüd ilmselgelt uued sätted, mis juhtudel mängida ei tohi," kirjutas sport.sky.it.

Milano võrkpalliklubi pressiesindaja Paolo Tardio ütles, et põhjust koroonaviiruse proovi võtmiseks ei olnud, sest puudusid haigusele viitavad sümptomid. Tardio kinnitas, et tegu oli hariliku viirusega ning palavik oli eilseks kadunud.

Saaremaa Võrkpalliklubi mänedžer Hannes Sepp sõnas, et sai eile Itaaliast kinnituse – mehed on terved ja ilmselt said Saaremaal olles lihtsalt veidi külma. Sepa sõnul oli mängijatel kerge palavik paar päeva pärast reisi, aga nüüd on kõik terved ja teevad juba trenni.

Saaremaa Võrkpalliklubi mänedžer Hannes Sepp
Saaremaa Võrkpalliklubi mänedžer Hannes Sepp Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Info Saaremaal käinud sportlaste palavikust ei jätnud saarlasi külmaks, sest nende mängu käisid kahel päeval spordihoones vaatamas sajad inimesed. 

Lisaks levis sotsiaalvõrgustikus üleeile video haigla kiirabiautost, mille juures kaitserõivastuses meditsiinitöötajad toimetasid Kuressaares. Saarte Hääle andmeil kutsus endale koroonaviiruse proovi võtma üks äsja välismaalt saabunud saarlane.

Haigla ravijuht Edward Laane ütles, et hetkel on Saaremaal tehtud viis koroonaviiruse proovi, neist kaks on olnud negatiivsed ja teiste vastuseid alles oodatakse. 

Haigla juhatuse liige Märt Kõlli lisas, et kui inimesel on põhjust endal koroonaviirust kahtlustada, siis läheb kiirabi kohapeale ning võtab vajalikud proovid. "Loomulikult tehakse seda varustuses ning seetõttu pole põhjust hirmu tunda."

Viirushaiguste perioodi tõttu ei tohi alates eilsest külastada Kuressaare haiglas ravil viibivaid inimesi, sest patsiendid on sageli nõrgenenud immuunsusega ja viirushaigustele vastuvõtlikud. Juba varem on külastuskeelust teatanud Saaremaa hooldekodud. Ka otsustas toidupank ära jätta kevadised toidukogumispäevad ja lükata need maikuusse.

Millal koroonat kahtlustada? 

Terviseameti sõnul tasub koroonaviirust kahtlustada juhul, kui inimene on viimase 14 päeva jooksul käinud haiguse riskipiirkonnas, kokku puutunud koroonaviiruse põdejaga ning tal ilmnevad haigusele iseloomulikud sümptomid ehk köha, palavik ja/või hingamisraskused. Muul juhul võib olla tegemist Eestis laialdaselt leviva gripi või gripilaadse viirusega.

Haigla juhtkond palub kergete viirushaiguste iseloomulike tunnustega (kurguvalu, palavik, nohu, köha) mitte tulla plaanilistele ambulatoorsetele vastuvõttudele või plaanilistele protseduuridele ja uuringutele ning leppida kokku uus aeg. Viirushaigustele iseloomulike sümptomite tekkel soovitatakse esmalt helistada perearstile või perearsti nõuandeliinile 1220. Haigla annab teada, kui patsientide külastamine on taas lubatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles