Saarlaste pensionist suuremat saavad vaid hiidlased ja harjukad

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
ETTEVÕTJAST PENSIONÄR: Rein Kirstu sõnul ta ainuüksi pensionist elama ei pea.
ETTEVÕTJAST PENSIONÄR: Rein Kirstu sõnul ta ainuüksi pensionist elama ei pea. Foto: Raul Vinni / Saarte Hääl

Saare maakonna keskmisele pensionärile maksab riik ligi viissada eurot kuus.

“Viiesajaeurost ja kõrgemat pensioni saavad need, kel on olnud suured palgad ja teened või kes küüditati omal ajal Siberisse,” ütles Kuressaares Ida-Niidus elav proua, kes oma nime avaldada ei soovinud. “Minu pension küll keskmiseni ei ulatu – olen veneaegne kaubandustöötaja ja seepärast mulle nii suurt pensioni ei laeku.”

429 euro suurusest pensionist naise sõnul midagi kõrvale panna ei õnnestu – suur osa rahast kulub korteri kommunaalmaksetele. “Nii lähengi aina kõhnemaks!”

Ettevõtjast pensionäri Rein Kirstu pension jääb praegu Saaremaa keskmisest väiksemaks. Mehe sõnul saab ta praegu 472 euro suurust pensioni. “Ma ei olnud piisavalt kaua riigitööl ja seepärast kõrget pensioni ei saa,” ütles Kirst.

Kirstu sõnul ta ainult pensionist elama ei pea. “Töötan oma firmades, vahel näpistan sealt endale sissetulekut,” lausus Kirst.

Kirstu sõnul elaks ainult pensionist üsna hästi ära kahekesi – kui mõlemad on pensionärid. Üksi aga läheks keeruliseks, leidis ta.

“Oleneb muidugi, kus elada,” rääkis Kirst. “Kui on isiklik maja, siis tuleb seda korras hoida ja üht-teist remontida. Kui näiteks ravimitele kuus palju ei kulu ja osta tuleb ainult söök ja sokid jalga, siis tuleks 470 euroga kenasti välja.”

Kirstu sõnul on tal Saaremaal tuttavaid pensionäre, kes igal talvel paariks-kolmeks kuuks soojemasse kliimasse sõidavad. Kirst ise soojal maal talvitumisest ei unista – seal hakkaks igav.

Kuressaares elaval Liisul (nimi muudetud), kes end värskeks töötavaks “penskariks” nimetab, oli esimene “pinsipäev” märtsis. Naise sõnul rõõmustab teda nüüd silmapiiril terendav võimalus pisut raha kõrvale panna, et korteriremonti teha.

“Kui osta tuleb ainult söök ja sokid jalga, siis tuleks 470 euroga kenasti välja.”

- REIN KIRST

Statistikaameti andmeil kasvas maakonna keskmine pension mullusega võrreldes 45 eurot: Kui mullu 1. jaanuaril maksis riik siinsetele pensionäridele keskmiselt 448 eurot kuus, siis tänavu 493 eurot. Veel viis aastat tagasi oli keskmine pension tunduvalt kasinam – 322 eurot.

Saare maakonna keskmine pension ületab riigi keskmist täpselt 20 euro võrra ja kuulub Eesti kõrgemate hulka. Suuremat keskmist pensioni saavad vaid Harjumaa (500 eurot) ja Hiiumaa inimesed (498 eurot).

Kõige nigelamat penssi saavad seevastu Ida-Virumaa inimesed – keskmiselt 457 eurot kuus.

Pisut kõrgemalt, edetabeli eelviimaselt kohalt leiab aga Valgamaa 466 euro suuruse pajukiga.

Koguni veerand Saare maakonna elanikest on vanadus- või töövõimetuspensionärid.

Statistikaameti andmeil elas maakonnas tänavu 1. jaanuari seisuga 8430 pensionäri. Veel möödunud aasta algul oli pensionäride arv mõnesaja võrra suurem, 8740. Tänavusi andmeid viie aasta tagustega võrreldes selgub aga, et pensionäride arv on kokku kuivanud rohkem kui kahe tuhande inimese võrra. Veel 2015. aasta algul elas Saare maakonnas 10 514 pensionäri.

Maakonna pensionäridest enamik on vanaduspensioni saajad. Ka vanaduspensionäride hulk on aastatega kahanenud: viie aasta eest oli neid 8076, mullu 1. jaanuari seisuga 7855 ja tänavu 7826.

Invaliidsus- või vanaduspensioni sai viis aastat tagasi 2224 inimest, mullu 671 ja tänavu kõigest 395.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles