Saarlastele karantiini hetkel ei kehtestatud

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
KÕIK KOJU: Indrek Rannama koos laste Heti ja Rikoga koolist õppevahendeid ära toomas. Hetil oli hea meel, et koolist vabaks sai. Riko kehitas pigem õlgu. Tallinna Ülikoolis töötav Indrek on samuti sundpuhkusel, töö lõpetasid ka ülikoolid.
KÕIK KOJU: Indrek Rannama koos laste Heti ja Rikoga koolist õppevahendeid ära toomas. Hetil oli hea meel, et koolist vabaks sai. Riko kehitas pigem õlgu. Tallinna Ülikoolis töötav Indrek on samuti sundpuhkusel, töö lõpetasid ka ülikoolid. Foto: Ann Õun/Saarte Hääl

Sotsiaalminister Tanel Kiik teatas eilsel valitsuse pressikonverentsil, et Saaremaal hetkeseisuga karantiini ei kehtestata, kuid kõik maakondade vahelised visiidid on mõistlik ära jätta.

Teiste hulgas andis koroonaviiruse COVID-19 positiivse proovi Kuressaare ametikooli õpetaja, kes käis nii võrkpallimängudel kui ka eelmisel nädalavahetusel teistel avalikel üritustel. Esmaspäeval-teisipäeval käis ta tööl ja külastas erinevaid õppehooneid ja -ruume.

"Haigusnähud, väsimus ja palavik, ilmnesid teisipäeva õhtul. Olen saadud diagnoosist teavitanud oma tuttavaid, kellega lähemalt kokku puutusin. Praegu olen kodus ja tunnen ennast paremini," ütles õpetaja.

Ametikool soovitab õpilastel ja töötajatel jälgida oma tervislikku seisundit, vältida vahetuid kontakte teiste inimestega ja lugeda mõnd head raamatut ning liikuda looduses. Sümptomite ilmnemisel konsulteerida perearstiga.

Neljapäeval ilmnesid külmetushaiguse sümptomid ühel Kuressaare politseijaoskonna töötajal. Temalt võeti koroonaviiruse proov, mille tulemust eile õhtuks veel teada ei olnud. Nakkuskahtlus on seotud Kuressaares toimunud võrkpallimängudega. Siiski desinfitseeritakse ennetava meetmena tänaseks kõik jaoskonna ruumid. 

"Teeme politseinikena omalt poolt kõik võimaliku, et takistada viiruse levikut ja tagada seejuures Saaremaa inimeste turvalisus," ütles politseijuht Rainer Antsaar.

Terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai ütles, et kuna koroonaviirus on hakanud riigisiseselt inimeselt inimesele levima, otsustas amet muuta senist strateegiat. Selle järgi ei ole oluline enam testimise abil iga üksikjuhtumini jõuda, vaid keskenduda rasketele haigusjuhtumitele, vahendas ERR.

See tähendab, et iga haiguskahtlusega inimest ei pea tingimata koroonaviiruse suhtes testima, inimesed peavad haigussümptomite esinemisel järgima igal juhul üldisi karantiininõudeid. Kas inimest on vaja koroonaviiruse suhtes testida, otsustab iga tervishoiuasutus iseseisvalt.

Oluline on, et haigustunnustega inimesed – sõltumata sellest, kas nad põevad koroonaviirust, grippi või mõnd muud sesoonset nakkustõve – hoiduksid tervete nakatamisest ja järgiksid eriolukorraks kehtestatud reegleid.

Saaremaa vallavalitsus võttis eile hommikul vastu otsuse sulgeda kõik valla lasteaiad ja koolid 1. maini. See tähendab, et alaealiste laste vanematel tuleb kaaluda, kuidas töö ja kodu ühildada.

1. MAINI ON SULETUD

  • koolid ja lasteaiad ning õppenõustamiskeskus;
  • huvi- ja spordikoolid; 
  • noortekeskused; 
  • kultuuriasutused, rahvamajad ja spordihooned (sh Kuressaare kultuurikeskus ja Kuressaare spordihoone); 
  • Saare maakonna keskraamatukogu Kuressaares ning Leisi ja Orissaare raamatukogud; 
  • Keelatud on hoolekandeasutuste külastamine (sh Kuressaare päevakeskus ja Kuressaare Perekodu). 

Vallavalitsus soovitab suletuna hoida ka kõik asutused, kuhu kogunevad suured rahvamassid (pubid, klubid jne). 

Avatud on vallavalitsuse hooned linnas ning teenuskeskused, eelmainitud suletud asutuste töörežiim korraldatakse ümber. Vallavalitsus palub võimalusel kiireloomulistes küsimustes teenistujate poole pöörduda kas telefoni või e-posti teel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles