Perearstid teevad puust ja punaseks: kas ostetud kaup tuleb desinfitseerida?

Copy
Perearst Kairi Rohtla
Perearst Kairi Rohtla Foto: Maanus Maasing / Saarte Hääl

Perearstid Kairi Rohta ja Piret Rospu aitasid leida vastuseid sageli esitatavatele küsimustele.

1. Kas terve (haigusnähtudeta) inimene peab kandma maski või mitte? Kui kaua võib ühte maski kasutada? Kolm tundi või kuni see niiskeks muutub?

 Terve inimene ei pea kandma maski, kui ta ei ole tervishoiutöötaja ega haigestunud inimese põetaja. Kõigil muudel puhkudel on tervel inimesel maski kandmine mittesihipärane. Maski võib hoida ees kuni selle märgumise või nähtava määrdumiseni.

2. Kuidas käituda toidupoes? Kas paljakäsi võib ostukorvi või -käru kanda või lükata? Aga paljakäsi iseteeninduskassat kasutada? Või tuleks kanda ühekordseid kindaid? Kas kindad tuleb enne äraviskamist desinfitseerida või mitte?

 Korrektne käte hügieen annab täiesti hea kaitse, seega võiks käia normaalselt paljakäsi, mustade kätega nägu mitte puudutada ja koju jõudes käed puhtaks pesta. Kes soovib kasutada kindaid, siis tuleb tähelepanu pöörata, et kinnaste eemaldamisel puudutatakse ainult kinda sisemist poolt - väline pool on saastunud ja seda puudutades saastuvad kohe ka käed. Enne ära võtmist kindaid desinfitseerima ei pea, need tuleks visata siis ära.

 3. Kas ostetud kaubad on vaja kodus kotist välja võttes desinfitseerida või mitte?

Pigem mitte. Eakate juhendisse läks nii: hästi säilivad tooted ja külmutamist nõudvad asjad tuleks pakkida eraldi kottidesse. Külma vajavad asjad tuleb loomulikult tõsta külmkappi ja pärast seda hoolsalt käsi pesta. Kauem säilivad asjad võiksid ukse juures kotis seista pikalt: paberkottidel püsib viirus eluvõimelisena 24 tundi ja kilekottidel 2-3 päeva.

4. Kas koroonaviirus võib levida ka paberajalehtede ja -ajakirjade kaudu? 

Papi peal säilib koroonaviirus eluvõimelisena kuni 24 tundi, nii et teoreetiliselt on levik paberajalehtede kaudu võimalik. Praegu ei ole veel teada, kui suurt viiruseosakeste arvu on nakatumiseks vaja, seega kui lehte lugedes sõrmi suhu mitte toppida ja pärast ajalehe lugemist käed hoolsalt puhtaks pesta, ei pruugi siiski nakatudud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles