Kuidas hoida nakatunuid ringi liikumast?

Copy
Koroonaviiruse suhtes positiivne veretest. Pilt on illustreeriv.
Koroonaviiruse suhtes positiivne veretest. Pilt on illustreeriv. Foto: shutterstock.com

„Me liigume praegu veidi valel kursil, kutsudes üles masstestimisele, omamata endiselt selgelt plaani, mida teha positiivse testivastuse saanud inimestega,“ kirjutab oma Saaremaa-kodus karantiinis viibiv Priit Martinson. „Tänaseks on selge, et nakatunud kodus vabatahlikult ei püsi.“ 

Mis on variandid?

A) Positiivse testivastuse saanud isikute kodune karantiin, kuid väga suurte rahaliste trahvidega ja nende reaalse sissenõudmisega tingimuste rikkumisel. Tundub mõistlik eks. Itaalias tehti päevas 10 000 trahvi, Prantsusmaal 4000 –  no ei toimi see inimeste mõistlikkuse usaldamine.

Tõe huvides –  trahvi said kõik, kel puudus mõjuv põhjus õues avalikus kohas viibida, sõltumata nende diagnoosist.

B) Nakatunud patsientide isoleerimine riigi poolt spetsiaalselt loodud nakkushaiglatesse (need võivad olla ka hotellid). Nii tegi näiteks Hiina Wuhanis. Range valve all. Kui kellegi seisund halvenes, viidi ta sealt edasi intensiivi. Kui paranes, lasti koju.

Mis on alternatiiv masstestimisele, kui Eestis võimekus puudub? Massiline kontaktivaba palaviku mõõtmine. Igal pool ja pisteliselt.

Hiinas ja mujal Aasia riikides toimub see endiselt absoluutselt igasse hoonesse sisenemisel, samuti maanteedel politsei poolt. Kõrge palavikuga inimesed saadetakse testimisele ning lastakse kas kodusele ravile või saavad nad positiivse diagnoosi ja rakendub ülaltoodud variant A või B.

Facebooki postitus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles