Saaremaa vallavõim pingutab püksirihma (1)

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Alo Heinsalu, Saaremaa vallavalitsuse tugiteenuste osakonna juhataja
Alo Heinsalu, Saaremaa vallavalitsuse tugiteenuste osakonna juhataja Foto: Saarte Hääl

Kuigi rahandusministeerium soovitab omavalitsustel koondamiste ja kokkuhoiuga mitte rutata, on Saaremaa vald asunud kulusid kärpima ja kokkuhoiukohti otsima.

Vastavad suunised on valla asutustele edastatud, kinnitas tugiteenuste osakonna juhataja Alo Heinsalu. Ta lisas, et eelarvekärpe suurusjärgust ei ole siiski veel mõistlik rääkida.

Veebruarikuu tulumaksu tekkepõhine laekumine ei näita tema sõnul veel midagi. 

"Pole mõtet teha ka poolikuid otsuseid, mis külvaks segadust. Tegeleme esmajoones kulude kokkuhoiuga aga ka prognoosidega tänavuse aasta eelarve muutmiseks," sõnas Heinsalu.

Küll oli ta ühel meelel vallavolikogu rahanduskomisjoni esimehe Jaanus Tamkiviga, kelle hinnangul tuleb volikogule esitatud positiivse lisaeelarve eelnõu kõrvale heita. Tamkivi ütles, et raske on prognoosida, milline tulude langus tuleb, aga et see tuleb, on kindel. "Juba täna oleks seetõttu tark kulusid tagasi hoida. Ma ei pea silmas tööjõukulusid, vaid neid, mida tehakse headel aegadel," märkis ta ja tõi näiteks kaasava eelarve, mille saaks edasi lükata.

Palgad on hell teema

Palkade kärpimine on Tamkivi sõnul väga hell teema. Küsimus on signaalis, mis inimestele antakse. Kui sissetulekud hakkavad vähenema, võib tarbimiskäitumine muutuda konservatiivseks. See tekitab ahelreaktsiooni majanduses. "Aga kui ikka ei ole vahendeid, siis ei saa ka palka maksta," nentis Tamkivi. 

Tema jaoks on küsimus seegi, mida sisaldab vabariigi valitsuse lubatud ettevõtete maksupuhkuse pakett ja kas omavalitsustele selle tõttu vähenev maksutulu kompenseeritakse.

Volikogu töö on hetkel küll määramata ajaks seiskunud, kuid Tamkivi sõnul ei saa nõnda pikalt kesta. 

"Komisjonid peavad tööd alustama ja ühel hetkel peame ka volikogu istungi suutma läbi viia," lausus ta. "Hääletusprotseduuri peaks küll saama läbi viia. Päris nõnda ka ei saa, et volikogu üldse kokku ei tule."

Toetused arutamisel

Rahandusministeeriumi kohalike omavalitsuste finantsjuhtimise osakonnajuhataja Sulev Liivik ütles, et arutamisel on täiendavad toetused kohalikele omavalitsustele.

"Oleme omavalitsustele saatnud eraldi soovituse eriolukorras omavalitsustel vältida koondamisi, palkade vähendamist, töötajate sundpuhkusele saatmist või kavandatud investeeringute piiramist," ütles Liivik.

Riik kavandab hetkel mitmeid ettevõtete ja töötajate toetusmeetmeid, mis peaks oluliselt leevendama omavalitsuste tulumaksu laekumise langust. 

Töötukassa meetmest omavalitsused palgatoetust taotleda ei saa, küll aga on see võimalus omavalitsuste äriühingutel, sihtasutustel ja mittetulundusühingutel. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles