VIDEO ⟩ Minister Kiik Saaremaal: peame olema valmis mustaks stsenaariumiks (13)

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy

Sotsiaalminister Tanel Kiige sõnul selgub teiste hooldekodude laustestimistest, kas Südamekodu juhtum oli pigem erand või reegel. 

Pärast eilset Südamekodu nakatutnute arvu hüppelist suurenemist sõitis sotsiaalminister Tanel Kiik olukorraga tutvumiseks Saaremaale. Täna kell 18 on vabariigi valitsuses arutlusel Saaremaa temaatika ning siis otsustatakse võimalikud täiendavad erimeetmed. 

Ministriga käisid Saaremaal ka hädaolukorra mediitsinijuht dr Arkadi Popov ja dr Ahti Varblane kaitseväest. Kohtuti nii haigla juhtidega, kohaliku kriisikomisjoniga kui ka Südamekodu juhiga.  

Dr Popov läks pärastlõunal uuesti haiglasse ning Südamekodusse, et anda täiendavaid juhiseid. Minister Kiik jättis nende asutuste külastuse nakkusohu vähendamiseks ära. 

„Ei ole minu soov seda pisikut valitsusse edasi viia, vaid tuleb anda parim, et seda ei juhtuks,” selgitas Kiik, miks ta Südamekodusse ei läinud. 

Valitsusel tuleb tema sõnul mõelda, mis võiks olla täiendavalt nii erimeetmed, võimalikud piirangud kui ka toetusmeetmed Saaremaa inimeste jaoks. Kella poole kuueks esitavad oma ettepanekud ka Saaremaa haigla ja dr Arkadi Popov. Ministri sõnul sai ta vajalikku infot ka Saaremaal toimunud kohtumistel. 

Ministri sõnul tuleb ühest küljest viiruse levikut tõkestada, kuid teisalt peab tagama kohapealse elu toimimise. Kiik selgitas, et toetusi antakse küll üle kogu Eesti, kuid kui Saaremaal hakkavad kehtima lisapiirangud, tuleb mõelda täiendavale toetamisele. 

Täieliku karantiini, igasuguse liikumiskeelu kehtestamist valitsus Kiige sõnul ei toeta. Pigem tuleb veelgi tõhustada juba olemasolevate piirangute kontrolli. 

Saaremaa teistes hooldekodudes toimub laustestimine: haigla ja Saaremaa valsi hooldekodu tulemused peaksid tulema täna õhtuks. Ülejäänud hooldekodude ja ka Sõmera erihooldekodu tulemused selguvad lähipäevil. 

Nendest andmetest saadakse Kiige sõnul teada, et Südamekodus elas vaid 40 inimest. Kogu Saaremaa hoolekande mõistes tuleb rääkida ligi 600 kliendist.

Ministri sõnul peab olema valmis ka mustadeks stsenaariumiteks, nagu seda oli Südamekodu testimise tulemus. Tema kinnitusel on valmisolek olemas: Kogulas on eakate haigete jaoks võetud kasutusesse endine hooldekodu hoone, Südamekodus on kohapeal tehtud ümberkorraldused võimalike klientide ümberjaotamiseks vastavalt nende tervisele. 

Minister Kiik ütles, et kindlasti ei suuda Saaremaa üksi suurt arvu võimalikke haigeid hospitaliseerida ja teenindada ning just raskete haigete mandrile viimine jätkub. 

„Siin on tehtud väga head tööd,” soovis Kiik tänada kõiki, kes on panustanud karantiini toimimisele.  „Ma olen kindel, et me tuleme selle olukorraga toime ja Saaremaa olukord läheb järk-järgult paremaks.”

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles